Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Εγκαίνια δύο ναών από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο



Κοντά στο ορθόδοξο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου βρέθηκε για ακόμη μια φορά φέτος, τις άγιες ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.

Θέλοντας, μάλιστα, με τρόπο απτό και πρακτικό να μεταφέρει το μήνυμα που ακριβώς φέρει το πανηγύρι της Παναγίας, αλλά και να τονώσει το αίσθημα στα χωριά και τις περιοχές της Μητροπόλεως, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μαζί με τον οικείο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο εγκαινίασε δύο ναούς: την Κυριακή 14 Αυγούστου το ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Λειβαδιά και ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αυτόν του Αγίου Χαραλάμπους στους Αγίους Σαράντα.

Στους Αγίους Σαράντα, μετά το διωγμό δεν υπήρξε ούτε ίχνος ορθόδοξου ναού και για το λόγο αυτό ήταν άμεση προτεραιότητα για τον Αρχιεπίσκοπο η εξεύρεση οικοπέδου, η αναζήτηση χορηγών και άλλων οικονομικών πόρων και η ανέγερση του ναού, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το 2000, και έκτοτε αποτελεί το κέντρο της τοπικής ορθόδοξης κοινότητας.

Πλούσιο συμβολισμό έχουν, επίσης, τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Λειβαδιά, μια απ' τις πρώτες μέριμνες του Αρχιεπισκόπου, καθώς ο συγκεκριμένος Άγιος είναι πολύ αγαπητός στα μέρη, όπου ζει η ελληνική κοινότητα, και είναι προστάτης Άγιος της Μητροπόλεως.

Τα εγκαίνια ενός ορθόδοξου ναού αποτελούν πάντα σπουδαίο γεγονός, ειδικά δε στην Αλβανία, όπου έχει γίνει καθημερινή πράξη αυτή η επισήμανση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ότι ένας ορθόδοξος ναός αποτελεί κέντρο λατρείας και προσευχής αλλά και κοινωνικής καταλλαγής κι αλληλεγγύης.

Αυτή η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου αποτελεί και μια ευκαιρία για πολλούς κατοίκους που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα να δουν από κοντά τον Αρχιεπίσκοπο, να μετέχουν στις λατρευτικές ακολουθίες και να πάρουν την ευλογία Του.

Στην περιοχή της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου μόνο, με τη φροντίδα και τους πόρους που εξασφαλίζει ο Αρχιεπίσκοπος έχουν κτιστεί 60 νέοι ναοί- μεγαλύτεροι ή μικρότεροι- ενώ επισφράγισμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί η ανέγερση του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου στο Αργυρόκαστρο, οι εργασίες για τον οποίο, μαζί και με το εκπαιδευτήριο δίπλα του, προχωρούν εντατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου