Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Η Αλβανία ενεργειακός κόμβος των Βαλκανίων – Διασύνδεση με Ιταλία


Σε ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων φιλοδοξεί να αναχθεί η Αλβανία. Την προηγούμενη Τετάρτη το υπουργικό Συμβούλιο της γείτονος ενέκρινε την κατασκευή γραμμών ενεργειακής διασύνδεσης με την γειτονική Ιταλία.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, κ. Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε τις γραμμές ενεργειακής διασύνδεσης με την Ιταλία ως στρατηγικής σημασίας, αφού σύμφωνα με τον ίδιο η ιταλική αγορά είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές ενέργειας της Ευρώπης.
Σημειώνεται πως η πετρελαϊκή εταιρεία, Sky Petroleum Inc, ανακοινώσε ότι στις 10 Αυγούστου παρέδωσε την τραπεζική εγγύηση ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων στην Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Πόρων της Αλβανίας (AKBN) για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων, με τα “πηγάδια” στη χώρα να ξεπερνούν τα 2.500.
Βασική προτεραιότητα της χώρας είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το νερό με το Σαλί Μπερίσα να εκτιμά ότι η χώρα του θα μπορούσε να γίνει 100% παραγωγός και εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από το νερό.
Μάλιστα ο κ. Μπερίσα είχε ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο να στηρίξει, μέσω δανείων με ευνοϊκούς όρους, τους επενδυτές για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών.
Στις αρχές του έτους ο κ. Μπερίσα είχε θέσει ως στόχο την κατασκευή 444 υδροηλεκτρικών σταθμών σε όλη τη χώρα, με 36 να βρίσκονται υπό κατασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου