Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Εγκαταλείπουν τα Τρίκαλα οι μετανάστες .Πολλές οικογένειες Αλβανών που ζούσαν και εργαζόταν στο νομό επιστρέφουν στην πατρίδα τους


 Η οικονομική κρίση και η ανεργία δεν αφήνουν περιθώρια για παραμονή στην Ελλάδα, υποστηρίζουν οι οικονομικοί μετανάστες.
Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 οι Αλβανοί εγκατέλειπαν τη χώρα τους με προορισμό την Ελλάδα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, μακριά από τη φτώχεια και τη μιζέρια.
Διανύοντας επί ημέρες χιλιάδες χιλιόμετρα με τα πόδια, διασχίζοντας βουνά και ποτάμια, κρατώντας στα χέρια τους ένα κομμάτι ψωμί και λίγο νερό, βρέθηκαν στην Ελλάδα, άλλοι νόμιμα κι άλλοι παράνομα. Σ’ ένα τόπο που θα μπορούσε να θρέψει ολόκληρες οικογένειες, να μεγαλώσει και να σπουδάσει παιδιά.
Και τα κατάφεραν μέσα από σκληρή δουλεία. Οι Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες τα κατάφεραν μετά από πολλές δυσκολίες. Κατάφεραν να δημιουργήσουν οικογένειες, να στήσουν νοικοκυριά, να βρουν εργασία, να λειτουργήσουν τις δικές τους ατομικές επιχειρήσεις.


Τα χρόνια πέρασαν. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 πέρασαν 20 περίπου χρόνια. Δυστυχώς όμως η κατάσταση άλλαξε. Άλλαξε τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους οικονομικούς μετανάστες.
Η οικονομική κρίση δεν άγγιξε μόνο τους Έλληνες, επηρέασε και τους μετανάστες της Αλβανίας που έζησαν και ζουν στη χώρα μας.
Αρκετοί Έλληνες πλέον λαμβάνουν το δρόμο για κάποια χώρα του εξωτερικού, αναζητώντας εργασία. Σήμερα κάτι αντίστοιχο πράττουν και οι οικονομικοί μετανάστες της Αλβανίας, εγκαταλείπουν την Ελλάδα, που κάποτε για εκείνους έμοιαζε με παράδεισο, με προορισμό τη χώρα τους ή κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού, όπως η Ιταλία.
Ο Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών Τρικάλων σημειώνει ότι πολλές οικογένειες από το περασμένο καλοκαίρι έως και σήμερα έχουν εγκαταλείψει το νομό.
«Η οικονομική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για παραμονή στα Τρίκαλα και στην Ελλάδα γενικότερα. Ήδη πολλά μέλη μας έχουν εγκαταλείψει το νομό επιστρέφοντας στην Αλβανία, είτε να βρεθούν στην Ιταλία για να αναζητήσουν εργασία», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Τρικάλων κ. Βάϊος Ντίμπρα.
Οι λόγοι φυσικά είναι γνωστοί η ανεργία που πλήττει και τους μετανάστες είναι μεγάλη. Οι δουλειές ακόμη και οι αγροτικές που αποτελούσαν την κύρια απασχόληση των μεταναστών είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οικογενειακές αλλά κι εκείνες που σχετίζονται με το κράτος.
«Οι δουλειές έχουν εξαλειφτεί στα Τρίκαλα και γενικότερα σ’ όλη τη χώρα. Πολλοί συμπατριώτες μας, όπως και Έλληνες που μας έδιναν τα προηγούμενα χρόνια δουλειά παραμένουν άνεργοι. Οπότε η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν μπορεί αν συγκριθεί μ’ εκείνη των προηγούμενων χρόνων», πρόσθεσε ο κ. Ντίμπρα.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Σύλλογος θα εξετάσει τα στοιχειά που έχει συγκεντρώσει προκειμένου να αποτυπώσει μέσα από νούμερα τον αριθμό των μεταναστών που εγκατέλειψαν την χώρα μας, αναζητώντας σήμερα μια καλύτερη τύχη είτε στην Αλβανία, είτε σε κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου