Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ενδιαφέρον για τη δημιουργία Τμημάτων εκμάθησης Αλβανικών


Είναι κι αυτά μερικά από τα παιδιά της διπλανής πόρτας. Του γειτονικού σπιτιού, του πλαϊνού διαμερίσματος που συνορεύει με το δικό μας. Γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, μακριά από τη χώρα τους. Φοίτησαν και συνεχίζουν να
 φοιτούν στα δικά μας σχολεία, μαθαίνουν την δική μας Ιστορία, τη δική μας Γλώσσα και πολλά από αυτά πλέον νιώθουν σαν Έλληνες.
Ο λόγος για τα παιδιά των οικονομικών μεταναστών και δη των Αλβανών.
Παιδιά που μιλούν άπταιστα την Ελληνική Γλώσσα ενώ πολλά από αυτά συναντούν μεγάλη δυσκολία στην εκμάθηση της Αλβανικής Γλώσσας παρόλο που στο σπίτι τους οι γονείς τους μιλούν τα Αλβανικά.
Πολλά απ’ αυτά θεωρούν τη Γλώσσα τους, ως ξένη, προτιμώντας σε πολλές των περιπτώσεων να μάθουν την Αγγλική παρά την Αλβανική.
Την τελευταία πενταετία πανελλαδικά αρκετοί σύλλογοι Αλβανών Μεταναστών αποφάσισαν να προχωρήσουν στην δημιουργία Τμημάτων Εκμάθησης της Αλβανικής Γλώσσας. Σχολεία τα οποία λειτουργούν με την μορφή φροντιστηρίων με σκοπό την εκμάθηση της Αλβανικής Γλώσσας.
Την περσινή χρονιά στα Τρίκαλα λειτούργησαν με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Τρικάλων 4 σχολεία εκμάθησης Αλβανικής Γλώσσας. Συγκεκριμένα 60 παιδιά Αλβανών Μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, φοίτησαν σε σχολεία που δημιουργήθηκαν στην πόλη των Τρικάλων, στην Καλαμπάκα, στην Οιχαλία και στην Φήκη.
Κάτι παρόμοιο αναμένεται να γίνει και την φετινή χρονιά με πρωτοβουλία που θα αναλάβει ο τοπικός Σύλλογος των οικονομικών μεταναστών.
Μέχρι και σήμερα όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βάϊος Ντίμπρα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από γονείς που θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ένα τέτοιο τμήμα.
«Το ενδιαφέρον για μια ακόμη χρονιά είναι έντονο. Πολλοί γονείς ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν μια εγγραφή. Μέσα στον Οκτώβριο εκτιμούμε ότι θα έχουμε δημιουργήσει τα νέα τμήματα για τη φετινή χρονιά. Να μπορέσουμε να μεταδώσουμε τη Γλώσσα μας στα παιδιά μας που πολλά από αυτά δεν τη γνωρίζουν, παρόλο που στα σπίτια μας μιλούμε την Αλβανική Γλώσσα», σημείωσε ο κ. Ντίμπρα.
Τέλος να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα ληφθεί απόφαση για την παραχώρηση αίθουσας που θα φιλοξενήσει το τμήμα που θα δημιουργηθεί στην Οιχαλία.

http://paparatzanews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου