Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

«Ελληνικό» το 23,4% της αλβανικής τραπεζικής αγοράς


To 23,4% της αξίας του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της τραπεζικής αγοράς στην Αλβανία (1,7 δισ. ευρώ) και το 20,6% της συνολικής αξίας των καταθέσεων, κατείχαν, το 2010, οι τράπεζες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην αγορά της βαλκανικής αυτής χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Αλβανικών Τραπεζών (ΑΑΒ).Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, επίσης, ότι το 29% της συνολικής αξίας των τραπεζικών καταθέσεων- την προηγούμενη χρονιά- κατείχε η αυστριακή Raiffeisen Bank, το 16,5% η τουρκικών συμφερόντων Banka Kombetare Tregtare (BKT), το 13,5% τράπεζες ιταλικών συμφερόντων, το 8% δύο τράπεζες αλβανικών συμφερόντων, το 5% η γαλλικών συμφερόντων Societe Generale και το 4% η γερμανικών συμφερόντων τράπεζα ProCredit Bank.
Το 28,5% των τραπεζικών υποκαταστημάτων και πρακτορείων που λειτουργούν στην Αλβανία ανήκουν σε τράπεζες ελληνικών συμφερόντων και το 21,6% του στελεχιακού δυναμικού του τραπεζικού τομέα απασχολείται σε τράπεζες ελληνικών συμφερόντων.
Από τις τράπεζες της Ελλάδας, υποκαταστήματα στην Αλβανία διατηρούν η Alpha Bank (48), η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, Tirana Bank, (49), η οποία το 2010 πήρε άδεια λειτουργίας και τριών (3) πρακτορείων, η Εθνική Τράπεζα (5), της οποίας το δίκτυο αποτελείται και από 25 πρακτορεία και η Εμπορική Τράπεζα του γαλλικού Ομίλου Credit Agricole (13 υποκαταστήματα και 11 πρακτορεία), που το 2010 αύξησε κατά 3 τα υποκαταστήματα της και κατά 1 τα πρακτορεία της.
Ο τραπεζικός τομέας στην Αλβανία αναπτύσσεται την τελευταία τριετία και ένας ενισχυτικός - ως προς τη συνεχή βελτίωση της εικόνας του - παράγοντας είναι και η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας για την επαναφορά του βασικού επιτοκίου στο επίπεδο του Μαρτίου 2011, δηλαδή στο 5% από 5,25% που ίσχυε μέχρι και την 4η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.
Από τα στοιχεία της ΑΑΒ που αναδημοσίευσε στο δελτίο του το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, προκύπτει ότι, το 2010 η τραπεζική αγορά στην Αλβανία συνέχισε να επεκτείνεται, αν και με χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Το ποσοστό ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών διαμορφώθηκε στο 5% για τις μεγάλες τράπεζες και στο 18% για τις μικρότερες.
Ο εκσυγχρονισμός της τραπεζικής αγοράς στην Αλβανία πραγματοποιείται με γοργούς ρυθμούς, σύμφωνα με την ΑΑΒ, καθώς πέραν των «παραδοσιακών» τραπεζικών υπηρεσιών, κερδίζουν «έδαφος» και οι υπηρεσίες παροχής τραπεζικών υπηρεσιών «από το σπίτι» (home banking).
Το 2010, οι υπηρεσίες αυτές παρέχονταν από 11 τράπεζες, στις οποίες σημειώθηκαν 163.000 συναλλαγές home banking, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 2% της συνολικής αξίας των πληρωμών των πελατών των αλβανικών τραπεζών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου