Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Εορτασμός του «ΟΧΙ», στο χωριό Βουλιαράτι…


Πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και την Ελληνική μειονότητα παραβρέθηκε σήμερα στο χωριό Βουλιαράτι για να συμμετέχει στην εκδήλωση για την Επέτειο του «ΟΧΙ». Στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος. Μετά το τέλος της δοξολογίας σχηματίστηκε πομπή και όλοι κατευθύνθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο.Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και το προσκλητήριο πεσόντων. 


Συγκινητική ήταν η παρουσία των συγγενών των πεσόντων που αναπαύονται στο στρατιωτικό κοιμητήριο. Παραβρέθηκαν  ο πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Νικόλαος Πάζιος, ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Ιωάννης Ριζόπουλος, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής κ. Ευάγγελος Ντούλες,  ο αντιπρόεδρος της αλβανικής βουλής και βουλευτής κ. Βαγγέλης Τάβος, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Παντούλας,  ο πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» κ. Βασίλης Μπολάνος, αντιπροσωπία της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών, οι έπαρχοι των ελληνικών περιοχών, οι συγγενείς των πεσόντων και εκπρόσωποι βορειοηπειρωτικών σωματείων και πολλοί άλλοι. Την Αλβανική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας κ. Σ. Ξέρας.
Στη συνέχεια  στο μνημείο που βρίσκεται δίπλα απ’ το ναό της Αγίας Σκέπης κατατέθηκαν στεφάνια, ενώ έγινε δεξίωση στην κεντρική πλατεία του χωριού για τους επισκέπτες και τους συγγενείς των πεσόντων

2 σχόλια:

  1. Επίσης στα στενά της Κλεισούρας σε μικρή απόσταση από την θέση Σαϊμόλα έχει ανεγερθεί με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου περικαλλής Κοιμητηριακός Ναός και έχει δημιουργηθεί το πρόσφατα αναγνωρισμένο «Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας» το οποίο αναμένεται να υποδεχθεί οστά Ελλήνων πεσόντων που θα ανευρίσκονται στα γύρω αιματοβαμμένα βουνά, η από άλλα σημεία στα οποία φυλάσσονται.

    Μετά τα Στενά της Κλεισούρας στο ομώνυμο χωριό υπάρχει μεγάλος Ναός αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Στο γυναικωνίτη του Ναού ευρίσκονται σε οστεοθήκες τα οστά 292 πεσόντων Ελλήνων στις μάχες. Μόνο ένας είναι αναγνωρισμένος. Της Κλεισούρας δεσπόζει το βουνό της Τρεμπεσίνας στις κορυφές του οποίου είναι άγνωστο πόσοι Έλληνες θάφθηκαν νεκροί από την Ιταλική αεροπορία ή από τα κρυοπαγήματα από τον φοβερό Χειμώνα του 1940-41. Στο βάθος της Κλεισούρας υπάρχει το ύψωμα 731 το οποίο ανεσκάφη από χιλιάδες οβίδες (υπολογίζεται περί τις 100.000) και το ύψωμα έγινε ….727μ.! Πιο πέρα το ύψωμα Τρία Αυγά όπου διεξήχθησαν φοβερές μάχες. Ακόμη απέναντι απ’ την Κλεισούρα βρίσκεται το Σεντάλι όπου μεταξύ των Ηρώων που έπεσαν εκεί είναι πολλοί Κρήτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. timi kai doksa, athanatoi na einai oloi osoi skotwthikan gia ti lefteria kai yper pistews kai patridos!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή