Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Κόμμα ΕΕΜΜ:Για τη διακοπή μίσθωσης μεταφοράς Ελλήνων μαθητών

128Άλλο ένα ισχυρό πλήγμα δέχεται ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός που διαμένει μόνιμα στα πάτρια εδάφη από το εθνικό μας
κέντρο.Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά τη διακοπή των συντάξεων του ΟΓΑ σε ένα μέλος κάθε ζεύγους υπερηλίκων, η μητέρα Ελλάδα αποφάσισε να διακόψει την μίσθωση των λεωφορείων για τη μεταφορά των μαθητών των ελληνικών μειονοτικών σχολείων στη Βόρειο Ήπειρο.


Η δικαιολογία δεν είναι άλλη από την έλλειψη πόρων λόγω της  οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος.

Κατανοούμε την δυσκολίες που προκάλεσε η οικονομική κρίση και καλούμε όλα τα μέλη του κόμματός μας και τον απανταχού Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό να σταθεί με την δέουσα πατριωτική στάση απέναντι στην πατρίδα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης όμως, δεν δικαιολογεί παράλογες και αντεθνικές  παρεμβάσεις. Σε ό,τι αφορά τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό,  θεωρούμε  πως θα μπορούσε να υπήρχε κάποιος διάλογος  ώστε να  επαναπροσδιοριστούν οι προτεραιότητες με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν.

Δυστυχώς το εθνικό κέντρο μέσω του διπλωματικού εκπροσώπου του στο  χώρο της αναγνωρισμένης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, το Γενικό  Προξενείο Αργυροκάστρου, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι   οι προτεραιότητες του(… αν υπάρχουν), εξαντλούνται σε  περιπτώσεις μικροπολιτικών συμφερόντων για τις οποίες… λεφτά υπάρχουν.)

Η Ελληνική Παιδεία για τους μαθητές των περιοχών με αυτόχθονα ελληνικό  πληθυσμό που διοικητικά δεν ανήκουν στο ελληνικό κράτος, είναι ένα  υψίστης αξίας αγαθό που θα έπρεπε να τους παρέχει η μητέρα πατρίδα με  κάθε τρόπο.

Ως γνωστόν, λόγω της ερήμωσης των χωριών μας από τη νεολαία, τα  περισσότερα ελληνικά μειονοτικά σχολεία στις Περιφέρειες Αυλώνα και  Αργυροκάστρου, κάθε χρόνο μειώνονται όλο και περισσότερο, με  αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται σε ένα και μόνο σχολείο, στην καλύτερη  περίπτωση, για κάθε Επαρχία. Η μετακίνηση των μαθητών από τα χωριά  τους στο μοναδικό σχολείο που λειτουργεί στην περιοχή τους ήταν μία  τεράστια εξυπηρέτηση τόσο για τους ίδιους όσο και για τους γονείς  τους.

Με την απόφαση όμως για διακοπή της μίσθωσης των δρομολογίων από τον  τόπο διαμονής των μαθητών προς τα σχολεία τους και αντίστροφα, βάζει  γονείς και κηδεμόνες σε μεγάλη δοκιμασία οικονομική αλλά και ηθική,  αφού υπό αυτές τις συνθήκες τίθενται εύλογα τα ερωτήματα:
Δεν ενδιαφέρεται η Ελλάδα για την εκπαίδευση των παιδιών της πέρα από  τα σύνορα της;

Δεν αναλογίζεται τις εθνικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει  μακροπρόθεσμα μία τέτοια κίνηση;
Η μήπως θέλει να σπρώξει τους μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση,  καταργώντας έμμεσα το έστω και περιορισμένο σε οκτώ επαρχίες κεκτημένο  του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για δημόσια εκπαίδευση στην ελληνική  γλώσσα από το αλβανικό κράτος;


Το κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» καλεί τον κάθε  αρμόδιο φορέα και Υπουργείο από την Ελλάδα ώστε να ενδιαφερθεί άμεσα  και να δώσει την εθνικά συμφέρουσα λύση για αυτό το μείζονος σημασίας  θέμα.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου