Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά για το Κοσσυφοπέδιο


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει αύριο στις Βρυξέλλες, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, την έκθεση που υποβλήθηκε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσσυφοπεδίου που εκπονήθηκε από την εισηγήτρια  για το Κοσσυφοπέδιο, Ulrike Lunacek, μέλος των αυστριακών Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Time» σε αυτήν την έκθεση, η οποία έχει τη μορφή πρότασης ψηφίσματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να απορρίψει με σαφήνεια κάθε δυνατότητα κατάτμησης, υπενθυμίζοντας ότι στα προηγούμενα ψηφίσματά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε μια τέτοια ιδέα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει το μόνο θεσμικό όργανο της ΕΕ,  το οποίο μεταχειρίζεται το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, αν και η σερβική διπλωματία προσπαθεί με πιέσεις να αλλάξει αυτήν την προσέγγιση με τη λογική ότι το Κοινοβούλιο, όπως και το Συμβούλιο και η Επιτροπή, να  το αντιμετωπίζουν ως «ουδέτερο καθεστώς», που θα σήμαινε ότι δεν θα το αντιμετωπίζουν ως κράτος.

Η προσέγγιση αυτή  έχει μέχρι στιγμής περάσει με την ιδέα ότι τοποθετήθηκαν συμβολικά, αξιωματούχοι στο Κοσσυφοπέδιο, αν και σε διαδοχικά ψηφίσματα ετάχθησαν υπέρ της ανεξαρτησίας του.

Επιπρόσθετα, η έκθεση θα είναι επικριτική για το Κοσσυφοπέδιο, υπενθυμίζοντας τις παρατυπίες που σημειώθηκαν στις εκλογές και την ατιμωρησία των υπευθύνων και συγκριμένα γίνεται λόγος για «παρατυπίες και σοβαρές απάτες» και δεν χρησιμοποιείται  η διπλωματική λέξη «ελλείψεις στην εκλογική διαδικασία», όπως αναφέρθηκε από αρκετούς  εντόπιους αξιωματούχους αλλά και διεθνείς.

Η κριτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εκλογική νοθεία, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, διότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο όργανο της ΕΕ που είχε παρατηρητές στο Κοσσυφοπέδιο όταν καταγράφηκαν αυτές οι παρατυπίες.
--

Πηγή: inanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου