Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Κόμμα ΕΕΜΜ: ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

129Πέρασαν κιόλας 71 ολόκληρα χρόνια από τότε που η Ιταλία του Μουσολίνι κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα, με σκοπό να την κατακτήσει και να κάνει ένα βήμα προς την ίδρυση της νέας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ενός άλλου είδους ιμπεριαλισμού, από την πλευρά της δυτικής γείτονος χώρας, αυτή τη φορά του πολιτιστικού.

 Τελευταία πράξη του επεκτατισμού και σε αυτόν τον τομέα ήταν η έκθεση φωτογραφίας που εγκαινίασε πρόσφατα στο Αργυρόκαστρο  το Ιταλικό Πολιτιστικό Κέντρο, με θέμα την αρχαία ελληνική πόλη της Αδριανούπολης που σήμερα τοποθετείται δίπλα στο χωριό Σωφράτικα της Επαρχίας Κάτω Δρόπολης Αργυροκάστρου.Οι φωτογραφίες που εκτίθενται απεικονίζουν τις ανασκαφές που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή γύρω από το αρχαίο θέατρο της Αδριανούπολης, από Ιταλούς και Αλβανούς αρχαιολόγους, οι οποίοι βέβαια παρουσιάζουν τα ευρήματα ως μνημεία του ρωμαϊκού ή του ιλλυρικού πολιτισμού!
Ο Υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας Aldo Bumci, μάλιστα, στο χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για κοινή αλβανο-ιταλική πολιτιστική κληρονομιά, ενώ για την ελληνική εθνικότητα των ευρημάτων που προηγούνται με διαφορά αιώνων από τη ρωμαϊκή κατάκτηση της περιοχής το 168 π.Χ.  δεν έγινε φυσικά, ούτε τώρα, η παραμικρή αναφορά από κανέναν.

Για άλλη μία φορά βιώνουμε το σφετερισμό της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς όχι μόνο με την αποσιώπηση αλλά και την  αφαίμαξη των αρχαίων ελληνικών μνημείων από τα χώματα της Βορείου Ηπείρου, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους όπως της Φοινίκης, όπου και πάλι οι ιταλικές αρχαιολογικές αποστολές φυγαδεύουν στη χώρα τους, πιθανότατα με την ανοχή του αλβανικού κράτους, τα ελληνικού χαρακτήρα ευρήματα. Όλα αυτά έρχονται σαν συνέχεια της τακτικής του 45χρονου κομουνιστικού καθεστώτος, το οποίο φρόντιζε να καταστρέφει, όποτε ήταν δυνατόν,οποιοδήποτε στοιχείο πρόδιδε την παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή μας για περισσότερους από 21 αιώνες.Γιατί όμως διεξάγεται αυτή η συντονισμένη προσπάθεια; Γιατί κάποιοι φοβούνται την προβολή της ιστορικής αλήθειας; Γιατί σιωπεί ο τοπικός άρχοντας της Κάτω Δρόπολης γι’ αυτή την ωμή αλλοίωση της δικής μας κληρονομιάς.

Το κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» καταδικάζει τις μεθοδεύσεις αυτές του πολιτιστικού σφετερισμού, αλλά αυτό όμως που μας προβληματίζει περισσότερο είναι η αδράνεια και αδιαφορία από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας και συγκεκριμένα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στις απροκάλυπτες ενέργειες της εθνικής μας καταπάτησης.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι λαοί που δεν έχουν δική τους ιστορία προσπαθούν να σφετεριστούν την ιστορία των άλλων, θα πρέπει όμως και τα έθνη που έχουν πλούσια και μακραίωνη ιστορία να την υπερασπίζονται πάση θυσία.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου