Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Αλβανία: Πρόσκληση σε Ξένους Επενδυτές για την Ιδιωτικοποίηση της Albpetrol και Ενεργειακών Έργων


Πρόκληση σε Γερμανούς επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρείας Albpetrol, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Αλβανίας Νασίπ Νάτσο.

Ο ίδιος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, επισήμανε πως οι Γερμανοί επενδυτές μπορούν να εξετάσουν και τις ευκαιρίες στους τομείς της υδροηλεκτρικής ενέργειας και των βιομηχανικών πάρκων.

Στη διάρκεια συνάντησης που είχε με μέλη του Συνδέσμου οικονομικής συνεργασίας Γερμανίας-Αλβανίας, ο κ. Νάτσο υπογράμμισε πως η Γερμανία κατατάσσεται στη λίστα των βασικών οικονομικών εταίρων της Αλβανίας, καθώς η αξία των επενδύσεών της εκτιμάται στα 800 εκατομμύρια ευρώ.


Εξάλλου, ο κ. Νάτσο, από το βήμα των εργασιών του οικονομικού φόρουμ που διοργάνωσε το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στα Τίρανα, κάλεσε τους Βρετανούς επενδυτές να στρέψουν την προσοχή τους στους τομείς της ενέργειας, της πετρελαϊκής βιομηχανίας και των βιομηχανικών πάρκων.


Ο υπουργός αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο για τις παραχωρήσεις και την προστασία των ξένων επενδύσεων, το οποίο - όπως είπε - συνέβαλε στην αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια.


«Η εισροή των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2011 εκτιμάται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια, αυξημένη κατά 15% έναντι του 2010 και αποτελεί το 9% του ΑΕΠ» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι διεθνείς διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών, προβλεπόμενης ισχύος 450 MW, σε δύο περιφέρειες της χώρας.


Η κυβέρνηση προχώρησε, ήδη, σε 110 παραχωρήσεις για την κατασκευή 310 υδροηλεκτρικών έργων είπε ο κ. Νάτσο, ενώ έδωσε την άδεια για την εγκατάσταση 15 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.550 MW και κόστους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.


Υδροηλεκτρικούς σταθμούς στην Αλβανία θα κατασκευάσουν- σύμφωνα με τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την κυβέρνηση- οι αυστριακές εταιρείες Verbund και EVN και η νορβηγική εταιρεία Statkraft.

 

 

http://www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου