Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Στην Αλβανία, το υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας οδηγεί σε χρηματισμούς

Το δημόσιο σύστημα υγείας στην Αλβανία πάσχει από σοβαρές ελλείψεις.
photoΗ περίθαλψη υγείας στην Αλβανία έχει το χαμηλότερο προϋπολογισμό της περιοχής
Αν και η δημόσια περίθαλψη υγείας είναι δωρεάν υπό την κάλυψη των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης στην Αλβανία, ο χρηματισμός γιατρών για τις υπηρεσίες τους αποτελεί ευρύτατα διαδεδομένο φαινόμενο.

Το 2011, το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα δημοσίευσε έκθεση για τους χρηματισμούς στη χώρα. Τα ευρήματα έδειξαν πως "σε πολλές περιπτώσεις γίνονται χρηματισμοί για να διευκολυνθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες... το 70% των πολιτών που συμμετέχουν σε ένα χρηματισμό το κάνουν για να έχουν καλύτερη μεταχείριση".
Πάνω από το 70% των πολιτών που χρηματίζουν το κάνουν σε γιατρούς, ενώ το 50% περίπου σε νοσοκόμες, σύμφωνα με την έκθεση.
Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου του Αλβανικού Ινστιτούτου Στατιστικών για τη διαφθορά από το Νοέμβρη του 2011 δείχνει πως ο κλάδος υγείας είναι ο πιο διεφθαρμένος στη χώρα.
"Αγοράζουμε φάρμακα με δικά μας χρήματα, αν και πληρώνω κοινωνική ασφάλιση όλη τη ζωή μου. Τα δωμάτια είναι συνωστισμένα και η διάγνωση καθυστερείται πάντα λόγω έλλειψης εξοπλισμού", αναφέρει ο Γκεζίμ Ισμαΐλι, 55 ετών, ασθενής στην καρδιολογική μονάδα του Νοσοκομείου 1 στα Τίρανα.
Ο Ισμαΐλι περίμενε δέκα μέρες για να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, αν και το όνομά του βρισκόταν στον κατάλογο του νοσοκομείου για την εξέταση εδώ και βδομάδες.
"Μας λένε πως πρέπει να περιμένουμε μήνες επειδή υπάρχουν πάρα πολλά αιτήματα [για εξετάσεις]. Στα αλβανικά νοσοκομεία μπορείς να έρθεις υγιής και να φύγεις με νοσοκομειακό νόσημα", ανέφερε ο Ισμαΐλι στους SETimes.
Τον Αύγουστο του 2011, το γραφείο της Παγκόσμιας Τράπεζας στα Τίρανα ακύρωσε χρηματοδότηση 1,1 εκατ. δολαρίων για την αγορά νοσοκομειακού εξοπλισμού, όταν η Τράπεζα ανέφερε πως η οργάνωση του υπουργείου Υγείας για το διαγωνισμό παραβίαζε τους κανόνες.
Ο επικεφαλής Διαχείρισης Πολιτικών του υπουργείου, Ρελούμπ Πίπερο, αναφέρει πως οι πολίτες έχουν μερική ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα υγείας στην Αλβανία.
"Μόνο το 25% με 30% του πληθυσμού πληρώνει ιατροφαρμακευτική ασφάλιση -- το κράτος εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο χορηγό του συστήματος. Οι πολίτες μας πιστεύουν πως η υγεία δεν αποτελεί 'προϊόν' το οποίο χρειάζεται συντήρηση, συνεπώς, συνηθίζουν να μην πληρώνουν γι' αυτή", ανέφερε ο Πίπερο στους SETimes.
Με το 2,1% του ΑΕΠ της χώρας να έχει δεσμευτεί για την υγεία, η Αλβανία έχει το χαμηλότερο προϋπολογισμό για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην περιοχή.
"Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους. Η εισφορά για την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση είναι μόνο 3,4% του μέσου μισθού", ανέφερε ο Πίπερο στους SETimes.

Ωστόσο, έχει υπάρξει κάποια πρόοδος. Γιατροί αναφέρουν πως οι προσαρμογές σε μονάδες και η υπηρεσία διατροφής στα νοσοκομεία αποτελούν θετικές αλλαγές.
"Υπάρχουν βήματα προόδου σε κάποιους τομείς, ωστόσο δεν τα έχουμε δει στα βασικά, όπως ο εξοπλισμός λειτουργίας και οι παροχές φαρμάκων. Υπάρχουν διαγωνισμοί για φάρμακα ωστόσο τα ίδια τα φάρμακα δεν φτάνουν ποτέ στους ασθενείς. Συχνά δεν υπάρχουν κατάλληλα εργαστήρια", ανέφερε η Δρ. Γκιστίνα Πρόκο στους SETimes.
Ο πρώην υπουργός Υγείας Λέοναρντ Σόλις δήλωσε στους SETimes πως το σύστημα υγείας έχει τρία βασικά προβλήματα.
"Το πρώτο είναι η μη εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων που είναι ακόμα στα χαρτιά. Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως το υπουργείο και τα νοσοκομεία δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς, συνεπώς, οι υπηρεσίες δεν έχουν βελτιωθεί και τρίτον, η προληπτική περίθαλψη έχει σημειώσει ικανοποιητικά επιτεύγματα, ωστόσο όχι στα νοσοκομεία".

SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου