Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Εκδήλωση στα Τρίκαλα για τους πεσόντες στο Υψωμα 731.


Εκδήλωση εχει προγραμματιστεί στα Τρίκαλα την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012 για να τιμηθούν οι πεσόντες ήρωες στο Υψωμα 731 κατά τον Ελληνοαλβανικό πόλεμο του 1940-41.
Θα υπάρξει σημαιοστολισμός από τις 8 το πρωί μέχρι την δύση του Ηλίου και φωταγώγηση δημοσίων κτηρίων.
Στις 8 το πρωί, θα υπάρξει έπαρση της σημαίας στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου από στρατιωτικό άγημα της ΣΜΥ.

Στις 11 το πρωί, θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, Θεία Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιου και με το πέρας της Θείας Δοξολογίας, θα εκφωνηθεί ομιλία από τον υποστράτηγο ε.α. Καθηγητή της ΣΜΥ Κων/νο Κουβάτη με θέμα «Η τιτανομαχία των Ηρώων στο Ύψωμα 731».
Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων στην ΣΜΥ από μαθητές και εκπροσώπους Φορέων του Νομού και στις 6.30 το απόγευμα θα υπάρξει η υποστολή της σημαίας στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων από στρατιωτικό άγημα της ΣΜΥ.
Το ύψωμα 731 προσεβλήθη από τις Ιταλικές δυνάμεις κατά την μεγάλη Εαρινή επίθεση στις 9 Μαρτίου 1941. Το εν λόγω ύψωμα (υψόμετρο731 μ.) βρίσκεται περί τα20 χλμ.βόρεια της Κλεισούρας. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τους χειμερινούς αγώνες, που προηγήθηκαν, κλειδί της όλης τοποθεσίας, στον κεντρικό τομέα της Αλβανίας. Η παραμονή σε ελληνικά χέρια του υψώματος αυτού καταδίκαζε κάθε προσπάθεια των Ιταλών. Η αρχή της ιταλικής επίθεσης έγινε νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου, με σφοδρή δράση του πυροβολικού με όλμους και αεροπορικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων.
Ένας τιτάνιος αγώνας διεξήχθη. Στο ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας πού κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Στο διάστημα από 9 έως 11 Μαρτίου 1941, πενήντα Τρικαλινοί θυσιάστηκαν ηρωικά, υπερασπιζόμενοι το ύψωμα. Η τρίτη μέρα βρίσκει το 5° σύνταγμα Τρικάλων να έχει 586 άνδρες νεκρούς και τραυματίες, περίπου την μισή του δύναμη. (Απολογισμός της μάχης για τους Ιταλούς 1.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες και για τους Έλληνες 145 νεκροί και 400 τραυματίες.)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου