Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Χρήσιμα tips: Πώς επιλέγουμε τα Σαρακοστιανά


Το ξέρω, για τρελά έξοδα δεν είμαστε, αλλά για την Καθαρά Δευτέρα θα το κάνουμε το κουμάντο μας: ένα χταποδάκι, λίγα καλαμαράκια ή γαρίδες, άντε κανένα όστρακο αν είσαι fan… Εδώ σας παρουσιάζουμε απλά tips για να επιλέξεις τα καλύτερα για το τραπέζι σου!

- Χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές
Είδες ροζ χρωματάκι σε κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα); Είναι η συχνότερη εμφανής αλλοίωση, ενώ  τα μπαγιάτικα μυρίζουνδυσάρεστα και με ελαφρό τράβηγμα τα πλοκάμια κόβονται εύκολα.

Αν πας στα κατεψυγμένα για να τα αγοράσεις, πρέπει οι συσκευασίες τους να μην έχουν παραμορφώσεις, ενώ όταν τα ξεπαγώσεις δεν πρέπει να έχουν δυσάρεστη μυρωδιά.

- Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια

Οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ για να καταλάβεις ότι δεν «τρέχει» τίποταβύθισε το χέρι σου στο κιβώτιο τους και να εύχεσαι... να ΜΗΝ έχει ζέστη!
Τα νωπά μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια) πρέπει να μυρίζουν θάλασσα, η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής,  να μην έχουν μαύρες κηλίδες και να έχουναντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

- Αχινοί, οστρακοειδή με κέλυφος

Τους αχινούς, τα μύδια, τα κυδώνια, τις γυαλιστερές, τα στρείδια και τα χτένια πρέπει να τα αγοράζεις ζωντανά!

Τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή -αν είναι μερικώς ανοιχτά- να κλείνουν αμέσως μόλις τα πιέσεις έστω και λίγο.

Προσοχή στο χρώμα και την μυρωδιά του περιεχομένου: πρέπει να είναι υγρόκαθαρό και άοσμο.



Διαβάστε περισσότερα: http://ellinikh-odysseia.blogspot.com/2012/02/tips.html#ixzz1nNNWohok
Under Creative Commons License: Attribution

1 σχόλιο:

  1. emeis oi boreiohpirwtes oi pio polloi mas aresei na ome kamia mprizola i paidaki sto karbouno.den eimaste tou psariou

    ΑπάντησηΔιαγραφή