Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ο σάλος για τη δημοσίευση του βιβλίου του Χίτλερ "Μάιν Καμπφ" (Ο αγών μου) διχάζει τους Αλβανούς

Το βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ κυκλοφορεί σε όλη την περιοχή, ωστόσο ορισμένοι Αλβανοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να απαγορευτεί.
photoΗ έκδοση και η κυκλοφορία στην Αλβανία του βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ, του "Μάιν Καμπφ" (Ο αγών μου) προκάλεσε καταιγίδα αντιδράσεων και πυροδότησε αντιπαράθεση για το εάν θα πρέπει το βιβλίο να διατίθεται στο κοινό.
Το "Μάιν Καμπφ" έχει απαγορευτεί σε ορισμένες χώρες, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας, όπου η πολιτεία της Βαυβαρίας έχει κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου.

Πολλοί λόγιοι στην Αλβανία -- και στο Κοσσυφοπέδιο -- είναι αντίθετοι με την κυκλοφορία του βιβλίου, το οποίο υποκίνησε μίσος και τρόμο και προκάλεσε το θάνατο εκατομμυρίων.
"Γνωρίζω πολύ καλά για την ελευθερία της έκφρασης και ότι στις μέρες μας δημοσιεύονται τα πάντα. Όμως, το βιβλίο αυτό δεν θα πρέπει να κυκλοφορήσει", είπε ο Ντριτέρο Άγκολι, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Αλβανών Συγγραφέων και Καλλιτεχνών.
Η αλβανική κυβέρνηση επέβαλε στον εκδοτικό οίκο Belina H Pubishing πρόστιμο 750 ευρώ για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και το υπουργείο πολιτισμού της Αλβανίας άσκησε προσφυγή στα δικαστήρια. Ωστόσο, οι αρχές δεν έχουν ζητήσει δικαστική απόφαση για την κατάσχεση του βιβλίου.
Οι βιβλιοθήκες των Τιράνων αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των αναγνωστών είναι τόσο μεγάλο που πολλοί έγιναν συνδρομητές πριν ακόμα κυκλοφορήσει το βιβλίο. "Αρχικά, λόγω του ποιος ήταν ο συγγραφέας, δεν ήθελα να διαθέσω το βιβλίο, όταν όμως οι άνθρωποι μου ζήταγαν επανειλημμένα να τους το κρατήσω, άρχισα να το διαθέτω", είπε στους SETimes ένας βιβλιοπώλης των Τιράνων, ο Ντίμιτερ Κάσιου.
Ο Κάσιου είπε ότι το βιβλίο πωλείται στην τιμή των 16 ευρώ, τιμή πολύ χαμηλότερη από ότι σε άλλες χώρες της περιοχής. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και διατίθεται προς αγορά ή για ανάγνωση σε βιβλιοθήκες. Στην Κροατία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ένα αντίτυπο του βιβλίου πωλείται έναντι 55 ευρώ.
Διχασμένες είναι οι απόψεις των ιστολόγων.
Ορισμένοι, όπως η Μαρίνα, επικαλούμενοι την ελευθερία της έκφρασης, γράφουν πως το βιβλίο δεν θα πρέπει να απαγορευτεί. "Περίμενα τόσον καιρό για τη δημοσίευση του Μέιν Καμπφ. Δεν υπάρχει λόγος να απαγορευτεί με το σκεφτικό ότι υποκινεί μίσος. Στην Αλβανία, υπάρχουν τόσες άλλες μορφές που υποκινούν το μίσος".
Από την άλλη, όμως, ιστολόγοι όπως ο Γκεζίμ λένε ότι το βιβλίο κατ' αρχάς δεν θα έπρεπε να είχε εκδοθεί, τώρα όμως που κυκλοφόρησε θα πρέπει να αποσυρθεί. "Εάν δημοσιευόταν ένα βιβλίο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο οποίο αναφέρει τις ιδέες του σχετικά με την εξάλειψη των Αλβανών, θα ήταν σωστό να κυκλοφορήσει;"
Ο Γκεζίμ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ανθρώπους σαν τον Χίτλερ, που ευθύνονται για το θάνατο τόσων πολλών ανθρώπων, δεν τους αξίζει να τραβούν την προσοχή. "Τους ανθρώπους αυτούς πρέπει να τους θυμόμαστε ως βάρβαρους και τίποτα περισσότερο", γράφει.
Κάποιοι, όπως ο Λούλι, τάσσονται υπέρ της κυκλοφορίας του βιβλίου για να κατανοηθεί καλύτερα η ιδεολογία ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος που οδηγεί τους ανθρώπους σε κακεντρεχείς πράξεις. "Κάθε άτομο που αγαπά την ειρήνη θα πρέπει να διαβάσει το βιβλίο γιατί αποτελεί ιδεολογικό οδηγό των εθνικοσοσιαλιστών. Το βιβλίο αυτό ήταν η αιτία μεγάλου πόνου και πολλών θανάτων. Δεν πιστεύω πως τα βιβλία επηρεάζουν αρνητικά ένα μορφωμένο άτομο", γράφει.
Η Μίλβα Ικονόμι υποστηρίζει ότι το περιεχόμενο του βιβλίου δεν αναμένεται να επηρεάσει τους Αλβανούς αναγνώστες. "Δε νομίζω ότι η λογοκρισία εντύπων είναι καλό πράγμα. Αμφιβάλλω δε αν ακόμα και η μετάφραση του βιβλίου αυτού θα είχε κάποια επιρροή στο αλβανικό κοινό".
Η Ντιάνα Κούλι διαφωνεί με την άποψη αυτή και επιχειρηματολογεί κατά της έκδοσης του βιβλίου για λόγους ηθικής. "Υπάρχει ένα ηθικό όριο όσον αφορά την εξάπλωση του κακού και του τρόμου και, στην περίπτωση αυτή, αυτό ξεφεύγει εντελώς από τα όρια", γράφει.
 
SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου