Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Αλβανία: Στις 30 Μαΐου ο πρώτος γύρος για την εκλογή πρόεδρου


Εντατικές διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει μεταξύ των πολιτικών κομμάτων,  εν όψει της εκλογής του νέου πρόεδρου της Δημοκρατίας, που θα αντικαταστήσει τον Μπαμίρ Τόπι, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 του Μαΐου. Η προεδρία της Βουλής αποφάσισε ο πρώτος γύρος για την εκλογή του πρόεδρου να διεξαχθεί στις 30 Μαΐου.

Μέχρι στιγμής, ο μοναδικός υποψήφιος είναι ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Φατός Νάνο (φωτ), ο οποίος έχει ήδη αρχίσει συναντήσεις με όλους τους ηγέτες των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει, απ' ότι φαίνεται, αρκετή υποστήριξη, μάλιστα ούτε του ίδιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος.


Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο αρχηγός του κράτους εκλέγεται με τα 2/3 των 140 βουλευτών στους τρεις πρώτους γύρους. Αν αποτύχει η εκλογή, διεξάγεται τέταρτος και τελευταίος γύρος στον οποίο για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος χρειάζεται να συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, δηλαδή την υποστήριξη των 71 βουλευτών.


Άλλα ονόματα που ακούγονται ανεπίσημα ως υποψήφιοι για το αξίωμα του πρόεδρου της Δημοκρατίας είναι αυτό της πρόεδρου της Βουλής Τζοζεφίνα Τόπαλι, του πρόεδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Νέριταν Τσέκα και του ποινικολόγου και πρώην πρόεδρου της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής εκλογών, Ιλίριαν Τσελίμπασι.


Εντωμεταξύ, ΕΕ και ΗΠΑ απηύθυναν ξανά έκκληση, χτες, στα πολιτικά κόμματα, μέσω των πρεσβευτών τους στα Τίρανα, Ετόρε Σέκουι και Αλεξάντερ Αρβίζου, «ο νέος πρόεδρος να είναι προϊόν του διαλόγου και μιας ευρείας συναίνεσης».












http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου