Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Όταν η κρίση πλήττει το εξωτερικό, οι Σέρβοι και οι Αλβανοί μετανάστες έχουν βοήθεια, όχι πάντοτε όμως από την πατρίδα τους.

Διαφορετικά επίπεδα υποστήριξης για τη σερβική και την αλβανική διασπορά


photo
Παράλληλα με τις εμφανείς πολιτιστικές διαφορές, τα μέλη των σερβικών και των αλβανικών κοινοτήτων της διασποράς αντιλαμβάνονται ότι αντιμετωπίζουν γενικά διαφορετικές καταστάσεις σε περίπτωση που προκύψει επείγουσα ανάγκη εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα.
Το σερβικό υπουργείο διασποράς εκτιμά ότι μέχρι 3,5 εκατομμύρια Σέρβοι ζουν στο εξωτερικό -- και η συμβολή των περισσοτέρων από αυτούς στην οικονομία της πατρίδας είναι σημαντική.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Σερβία είναι στις πρώτες θέσεις των χωρών της Ευρώπης που δέχονται εμβάσματα. Εκτιμάται ότι το 2010 η διασπορά απέστειλε στη Σερβία 4,5 δις ευρώ.
Όταν οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών απομάκρυναν από τον Βουκ και Βέριτσα Νάστιτς τα δύο τους μικρά παιδιά μετά τις κατηγορίες για κακομεταχείριση το 2010, το ζεύγος απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προς τη μεγάλη παροικία των Σέρβων που διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και στον κόσμο πίσω στην πατρίδα τους, τη Σερβία.
Ο εφιάλτης των Νάστιτς ξεκίνησε στην Καλιφόρνια, όταν ο Βουκ Νάστιτς πήγε τον υπολογιστή του σε κατάστημα επισκευών και εκεί ένας τεχνικός είδε φωτογραφίες των δύο μικρών παιδιών του ζευγαριού μέσα στη μπανιέρα. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ειδοποίησε την αστυνομία και οι υπάλληλοι από τις Υπηρεσίες Προστασίας του Παιδιού απομάκρυναν τα παιδιά από το σπίτι τους. Το ζευγάρι, που κατηγορήθηκε για αμέλεια και σεξουαλική κακομεταχείριση, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε διαπράξει τίποτε το μεμπτό και ότι ήταν θύματα πολιτιστικής παρεξήγησης.
Τα νέα για τα προβλήματα της οικογένειας διαδόθηκαν γρήγορα στη σερβική παροικία των Ηνωμένων Πολιτειών και τελικά έφτασαν και στη Σερβία, όπου οι υποστηρικτές ανέλαβαν δράση. Οι Σέρβοι δημιούργησαν γρήγορα μια ομάδα στο Facebook, την επονομαζόμενη "Ας βοηθήσουμε την οικογένεια Νάστιτς να γιορτάσει Χριστούγεννα με τα παιδιά της".
Τρεις ψυχολόγοι στη Σερβία, οι Ζόραν Μιλιβόγιεβιτς, Ζάρκο Κόρατς και Ζάρκο Τρεμπιεσάνιν, έστειλαν επιστολή στο δικαστήριο της Καλιφορνίας αναφέροντας πολιτιστικές διαφορές που υφίστανται ανάμεσα στη Σερβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόριτς Τάντιτς, ψυχολόγος το επάγγελμα, εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση υποστηρίζοντας την οικογένεια και συναντήθηκε με τον αμερικανό πρέσβη στο Βελιγράδι προκειμένου να συζητήσει την υπόθεση.
Τελικά, δεν διατυπώθηκαν κατηγορίες και οι Νάστιτς έσμιξαν και πάλι με τα παιδιά τους, από τα οποία τους είχαν χωρίσει επί οκτώ μήνες.
Στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο, ο δικτυακός τόπος ειδήσεων "Telegrafi" αναφέρει ότι τα εμβάσματα της διασποράς για το 2010 ανέρχονταν στα 511,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 30% των άμεσων ξένων επενδύσεων προερχόταν από τη διασπορά. Παρόλα αυτά, η προσέγγιση των κυβερνήσεων απέναντι στη διασπορά, τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στην Αλβανία, απέβλεπε περισσότερο προς το "πάρε" παρά προς το "δώσε".
"Αυτό που αποκαλείς διασπορά εξυπηρετείται σταθερά και επανειλημμένα από την Ένωση "Μητέρα Τερέζα" της αλβανικής παροικίας στη Βρετανία", δήλωσε στους SETimes η διευθύντρια της ένωσης, η Εσάτ Μπρέις.
Μερικές από τις κυριώτερες δραστηριότητές της οργάνωσης είναι η διδασκαλία της αλαβανικής στα παιδιά και η παροχή συμβουλών και στήριξης προς την αλβανόφωνη κοινότητα. "Έχουμε βοηθήσει γυναίκες που υπήρξαν θύματα οικογενειακής κακομεταχείρισης και έχουμε δουλέψει κατά της οικογενειακής βίας. Έχουμε βοηθήσει άτομα που αντιμετώπιζαν σοβαρό άγχος και κατάθλιψη από τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο".
"Δυστυχώς, οφείλουμε να πούμε ότι δεν είχαμε καθόλου υποστήριξη εν γένει ούτε από το Κοσσυφοπέδιο ούτε από την Αλβανία και, ακόμη χειρότερα, κανένα ενδιαφέρον, τουλάχιστον επισήμως", είπε η Μπρέις, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να απευθύνουν προς τις δύο κυβερνήσεις εκκλήσεις για στήριξη.
Ο Άντον Κερίμι, Αλβανός από το Κοσσυφοπέδιο που ζει στην Ελβετία, λέει ότι η διασπορά εκεί ζητά βοήθεια από τους ελβετικούς φορείς παρά από τις πρεσβείες του Κοσσυφοπεδίου ή της Αλβανίας. Η Ένωση "Μητέρα Τερέζα" δραστηριοποιείται κι εκεί. Η αλβανόφωνη κοινότητα βασίζεται στη βοήθειά της σε περίπτωση ανάγκης καθώς και ως μέσο επικοινωνίας, πράγμα που καθιστά την ένωση έναν από τους σημαντικότερους συνδετικούς κρίκους.
Παρακλάδι της Ένωσης "Μητέρα Τερέζα" -- η "Βοήθεια για τους Φτωχούς" -- με έδρα τη Νορβηγία, επιλέγει δύο με τρεις οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη και παρέχει σε αυτές χρήματα από δωρητές.
Μια άλλη ένωση υπό την επωνυμία "Φιλία" βοηθά τους, κατά τις εκτιμήσεις, 5.000 αλβανόφωνους μετανάστες που βρίσκονται στο Ρίμινι της Ιταλίας. Η ένωση τους βοηθά να εξοικειωθούν με την ιταλική νομοθεσία και τους παρέχει πρακτική βοήθεια, όπως την εύρεση εργασίας ή σπιτιού.
Η κατάσταση είναι διαφορετική στη Σερβία. Το Νοέμβριο του 2009, η βουλή ψήφισε έναν νέο νόμο για τη διασπορά, τονίζοντας "την προστασία των συμφερόντων και των νομικών δικαιωμάτων των μελών της διαποράς στο εξωτερικό μέσω των προξενικών και άλλων αρχών".
Το σχέδιο νόμου υποβλήθηκε σε διάφορους οργανισμούς της διασποράς, περιλαμβανομένης και της Συγκλήτου Σερβικής Ενότητας, για σχόλια πριν την ψήφισή του.
Εκτός από τους κυβερνητικούς φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε Σέρβους που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις στο εξωτερικό, το υπουργείο εξωτερικών αναφέρει ότι υπάρχουν κατά προσέγγιση 1.500 οργανισμοί της σερβικής διασποράς ανά τον κόσμο. Πολλοί από αυτούς ασχολούνται κυρίως με την προαγωγή και προστασία της σερβικής κουλτούρας, ενώ πολλοί άλλοι παρέχουν υπηρεσίες στήριξης, που περιλαμβάνουν και βοήθεια προς τους πρόσφυγες.
SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου