Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Αλβανία: Για βελτίωση της κατάστασης στο δικαστικό σύστημα δεσμεύθηκε ο νέος πρόεδρος της χώρας, Μπ. Νισάνι

Ο νέος πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής και παρέλαβε τα καθήκοντα από τον απερχόμενο αρχηγό του κράτους, Μπαμίρ Τόπι σε τελετή που οργανώθηκε αργότερα, χθες, στο προεδρικό μέγαρο, στα Τίρανα.


Στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος δεσμεύθηκε να συμβάλει αποφασιστικά μέσω των αρμοδιοτήτων του ως πρόεδρος του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου στη βελτίωση της κατάστασης στο δικαστικό σύστημα, το οποίο αποτελεί μία από τις μεγάλες πληγές της αλβανικής κοινωνίας – όπως χαρακτηρίζεται συχνά – σε διεθνείς εκθέσεις για το επίπεδο της διαφθοράς.

Η αντιπολίτευση έχει επικρίνει τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου, ο οποίος εκλέχθηκε από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, ενώ οι Βρυξέλλες είχαν προτείνει εκλογή του νέου προέδρου μέσω διαλόγου και ευρείας συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, κάτι που απέτυχε.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο αρχηγός του κράτους εκλέγεται με τις ψήφους των 3/5 των συνολικά 140 βουλευτών στους τρεις πρώτους γύρους. Αν αποτύχει η εκλογή στους τρεις πρώτους γύρους, τότε διεξάγεται τέταρτος κα μετά πέμπτος και τελευταίος γύρος, στον οποίο για να εκλεγεί πρόεδρος απαιτείται ποσοστό 50% συν 1 των ψήφων, δηλαδή η υποστήριξή του από 71 βουλευτές.


Ι.Π.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου