Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Την υποστήριξη της Αθήνας για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP ζητά η κοινοπραξία του έργου

Την υποστήριξη της κυβέρνησης στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP (Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία) επιζητούν οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας κατασκευής του έργου για να κερδίσουν τη «μάχη» έναντι του ανταγωνιστικού αγωγού «Ναμπούκο» για το άνοιγμα του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου.
Η επιλογή του αγωγού που θα κατασκευασθεί εξαρτάται από την απόφαση που θα λάβει η κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ - Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν για το έργο που θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο από το 2017 - 2018 όταν και θα είναι διαθέσιμο προς εξαγωγή το αέριο του κοιτάσματος.
Η απόφαση της κοινοπραξίας μεταξύ των δύο εναλλακτικών θα ληφθεί το αργότερο στο α' εξάμηνο του 2013 χωρίς να αποκλείεται να επισπευσθεί για τα τέλη του 2012. Για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι του TAP επισημαίνουν ότι ο χρόνος πιέζει και επικαλούνται το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών που εμπλέκονται στο ένα ή το άλλο σχέδιο έχουν εκφράσει ρητά την υποστήριξή τους στον αγωγό που επιδιώκουν να κατασκευαστεί.
Επανέλαβαν, εξάλλου, ότι οι μέτοχοι της κοινοπραξίας είναι ανοιχτοί σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε πως επίκειται η είσοδος της BP στην κοινοπραξία του TAP, ενώ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και με την ιταλική ENEL.
Εκπρόσωποι του TAP πρόκειται να συναντηθούν αύριο Τετάρτη με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκη Παπαγεωργίου, ενώ έχουν προηγηθεί συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου. Θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής, είναι ότι ο αγωγός θα πρέπει να εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της χώρας. Από την πλευρά του TAP επισημαίνεται ακόμη ότι τυχόν επιλογή του Ναμπούκο θα θέσει την Ελλάδα εκτός νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, ενώ η υλοποίηση του TAP θέτει τη χώρα μας στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού χάρτη της ενέργειας και θα δώσει και σήμα επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.



Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου