Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Συνεργασία για την απομάκρυνση των παιδιών από τους δρόμους και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε κίνδυνο

Οι Υπουργοί Ξέρας και Noka υπογράφουν κοινή απόφαση.
Η Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών που εκτίθενται έναντι διαφόρων μορφών κακοποίησης εκτιμάται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών και το Υπουργείο Εσωτερικών ως προτεραιότητα των δύο υπουργείων και των  θεσμών τους .

Λαμβάνοντας υπόψη το φαινόμενο της χρήσης παιδιών για επαιτεία και άλλες εργασίες στους δρόμους των αστικών περιοχών της χώρας, οι υπουργοί Σπύρος Ξέρας και
Flamur Noka, οι οποίοι είχαν εντατικές συναντήσεις τις τελευταίες ημέρες, έχουν εκτιμήσει την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των  θεσμικών δομών των αρμόδιων υπουργείων για να προσελκύσουν τα παιδιά από τους δρόμους και την προστασία τους από την εκμετάλλευση.
Για το σκοπό αυτό,  οι υπουργοί Ξέρα και Noka, σύμφωνα με το νόμο «Περί Προστασίας των Παιδιών» εξέδωσαν  κοινή εντολή "Για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που εκτίθενται σε μορφές κακοποίησης εναντίον τους" , με την οποία διέταξαν  τη δομή του κράτους και της αστυνομίας να αναλάβουν άμεση προστασία για κάθε παιδί που είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η εντολή προβλέπει ότι οι δομές αυτές να λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα και η προστασία των παιδιών να εγγυηθεί σε κάθε στιγμή της ημέρας και της νύχτας αμέσως μετά τον εντοπισμό της καταχρηστική περίπτωσης.
Επίσης προβλέπει ότι κάθε παιδί σε κίνδυνο μετά την απομάκρυνση απότομα από το δρόμο και τη στέγαση του σε ένα δημόσιο κοινωνικό κέντρο για τα παιδιά,στο οποίο θα λαμβάνει επίσης τη σχετική υπηρεσία, να αναφερθεί στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού στην τοπική μονάδα της κατοικίας ή στη Μονάδα για δικαιώματα των παιδιών στην περιοχή και κατά περίπτωση, σύμφωνα με την αναφορά που θα γίνει να αναφέρεται στα όργανα της δικαιοσύνης για μια απόφαση που θα εγγυάται το καλύτερο συμφέρον του παιδιού.
  Τα παιδιά σε κατάσταση κινδύνου  που στεγάζονται σε δημόσια κοινωνικά κέντρα  θα λάβουν την απαραίτητη και αναγκαία μεταχείρηση  για την τροφή, ένδυση, στέγη και εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική θεραπεία, μέχρι να αποφασίσουν οι δομές   στις τοπικές μονάδες  ή, σύμφωνα με την  περίπτωση, το δικαστικό σώμα.
Αυτή η 
πρωτοβουλία των δύο Υπουργείων έρχεται σε συμφωνία με το πρόγραμμα της κυβέρνησης και τη δέσμευσή της για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Τα τελευταία χρόνια, οι νομοθετικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για να δημιουργήσει ένα προστατευτικό περιβάλλον για τα παιδιά , έχει δει πολύ θετικές εξελίξεις.

Η μεταρρύθμιση αυτή είχε αποκορύφωμα την ψήφιση του νόμου «Περί προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού», τη δημιουργία της Κρατικής Υπηρεσίας για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού - ένας θεσμός που παρακολουθεί την τήρηση των δικαιωμάτων του παιδιού στη χώρα, καθώς και την κατάρτιση και έγκριση του Σχέδιου Δράσης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

.
Ο υπουργός Ξέρας πριν από δύο μήνες  στάθηκε σε θέματα ειδικών κατηγοριών των παιδιών, όπως τα παιδιά που χρησιμοποιούνται για επαιτεία, την καταναγκαστική εργασία, που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο, με την επιβολή της ενδοοικογενειακής βίας ή μη καταγεγραμμένων παιδιών , ζητώντας αυτά τα παιδιά να αναφέρονται,  να παραπέμπονται,  και αντιμετωπίζονται από τη μονάδα προστασίας των παιδιών σε κάθε δήμο και επαρχία,  δομές αυτές που σύμφωνα με την νομική υποχρέωση θα πρέπει να καθιερωθούν σε όλες τις τοπικές μονάδες.
Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραφει από τους δύο υπουργούς, οι Μονάδες για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού που λειτουργούν στους δήμους ή στις  κοινότητες έχουν την υποχρέωση να αντιμετωπίζουν και να αξιολογούν κάθε περίπτωση των παιδιών σε κίνδυνο, σχεδιάζοντας και τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για την εξαγωγή τους  από την κατάσταση  κινδύνου .








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου