Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Τσίπας: Ο Δήμος Αγίων Σαράντα να περιλαμβάνει την Τσούκα, τα Εξαμίλια και το Βουθρωτό

Σε μια εποχή που η πολιτική συνεχίζει να κρατάει σε εκκρεμότητα τη νέα διοικητική διαίρεση, οι τοπικοί άρχοντες συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σε μια συνέντευξη για το "Shekulli", ο Δήμαρχος των Αγίων Σαράντα απαιτεί μια νέα διοικητική διαίρεση. Χαρακτηρίζοντάς την ως παμπάλαια την υπάρχουσα οργάνωση ο Τσίπας αναφέρει ότι η αύξηση της επικράτειας για μερικούς δήμους θα έφερνε την  αποφυγή διακρίσεων για τις επιχορηγήσεις και τις παρεμβάσεις της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο της αποκέντρωσης, ο επικεφαλής του δήμου των Αγίων  Σαράντα απαιτεί τη μεταβίβαση του τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τοπικές μονάδες επί του παρόντος μόνο επενδύουν στην εκπαίδευση και την υγεία, αλλά δεν έχουν πρόσβαση στην χάραξη πολιτικής για την εκπαίδευση ή την υγεία , καθώς αυτό είναι χαρακτηριστικό και  εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης.
Περισσότερο από χρήσιμη, είναι απαραίτητη μια νέα  διοικητική ανακατανομή. Αυτό το αισθάνεται και το βιώνει ο άρχοντας της κάθε τοπικής μονάδας στην Αλβανία, καθώς όσο περισσότερο χρόνο  περνά με την υφιστάμενη διοικητική διαίρεση, τόσο περισσότερα προβλήματα συσσωρεύονται και τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επίλυσή τους.    Αντί των μεγάλων εδαφικών ενοτήτων της αυτοδιοίκησης, οι νομοθέτες και πολιτικοί μας έχουν την τάση να δημιουργούν επαρχίες χωρίς κριτήρια ή να υπόσχονται τις επαρχίες να τις κάνουν  δήμους, μόνο για να καλοπιάσουν τους αντίθετους, ή στις  νομαρχίες να προσθέσουν ουρές, εφευρίσκοντας αντινομαρχίες. Το αντίθετο συμβαίνει με τη γειτονισσά μας, τηνΚέρκυρα. Μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση που έγινε εκεί, 12 δήμοι συγχωνεύτηκαν σε ένα ενιαίο. Θα έλεγα ότι ο Δήμος των Αγίων Σαράντα θα πρέπει να περιλαμβάνει την Τσούκα, τα Εξαμίλια και το Βουθρωτό . Ενώ η πόλη των Αγίων Σαράντα είναι γνωστή για το "μορατόριουμ" της κατασκευής, χωρίς να παρέχει καμία οικοδομική άδεια το περασμένο έτος, η Επαρχία Αλύκου, με εδάφη που είναι φυσικά η επέκταση του τοπίου της εξακολουθεί να καταστρέφει χτίζοντας, καθώς δεν υπάρχει το ίδιο κριτήριο και αυστηρότητα για τον έλεγχο της περιοχής. Μιλώντας περαιτέρω για τους Αγίους Σαράντα, έχει πενταπλασιαστεί ο αριθμός των κατοίκων της, σε αυτά τα 20 χρόνια, ενώ η επιφάνειά της παρέμεινε στα 7,5 km2, χωρίς καμία επέκταση. Αυτή η πόλη έχει πιαστεί σήμερα σαν σε μια μέγγενη, κάτω από την πίεση των συνόρων που της κάθονται πολύ στενά, από τη μια πλευρά, και κάτω από την πίεση τηςκοινότητας για επέκταση και ανάπτυξη, από την άλλη πλευρά. Από την άλλη πλευρά, η πρακτική προσφέρει επιχειρήματα υπέρ της διοικητικής διαίρεσης με μεγαλύτερη έκταση και παραίτηση από την επαρχία.

2 σχόλια:

  1. Ο ΤΣΙΠΑΣ ΘΕΛΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΤΣΟΥΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΣΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τη δουλεια εχει ο βλακασ στην Τσουκα.εχει ξεφηγει τελοιοσ αυτοσ.τον εβολευει για να τρωει απο πολλεσ μεριεσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή