Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ξέρας: Η Επισημοποίηση της νοηματικής αλβανικής γλώσσας θα άρει τα εμπόδια στην επικοινωνία.

Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρος Ξέρας συμμετείχε στο Συνέδριο "Η Δίγλωσση εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, κι όχι προνόμιο", που διοργανώθηκε από τον Επίτροπο για την Προστασία από τις Διακρίσεις και την Εθνική Ομοσπονδία Κωφών -ANAD. Ο υπουργός  τόνισε ότι  μία από τις κύριες και βασικές υπηρεσίες για τους κωφούς είναι η νοηματική γλώσσα. "Η έλλειψη τυποποίησης της νοηματικής γλώσσας δημιουργεί μια αδικαιολόγητη απόσταση και δυσκολεύει την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και  όλες τις άλλες απαραίτητες υπηρεσίες για αυτούς τους ανθρώπους", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

 Μεταξύ άλλων στην ομιλία του είπε:
"Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, ως το κορυφαίο ίδρυμα για την ανάπτυξη πολιτικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία έχει κάνει προσπάθειες για την προώθηση μιας συνολικής προσέγγισης στην πολιτική όλων των θεσμικών οργάνων του κράτους και θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι το έργο μας θα επικεντρωθεί, εκτός από τις νομικές βελτιώσεις, επιπλέον και στην εύρεση των κατάλληλων μέσων που εξασφαλίζουν την εφαρμογή της νομοθεσίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της κάθε κατηγορίας.
  Έτσι φέτος, σε στενή συνεργασία με την επιχειρηματικότητα , προτεραιότητά μας θα είναι η εφαρμογή του νόμου που ορίζει ότι 1 στους 25 εργαζόμενους να είναι ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουμε την πλήρη και πραγματική ενσωμάτωση αυτής της κατηγορίας.

Μια από τις κύριες
και αναγκαίες υπηρεσίες  για τους κωφούς είναι η νοηματική γλώσσα. Όλα αυτά τα χρόνια, η υπηρεσία της νοηματικής γλώσσας, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε αυτά τα άτομα να επικοινωνούν ήταν σχεδόν απούσα. Η έλλειψη τυποποίησης της νοηματικής γλώσσας δεν δημιούργησε μόνο μια αδικαιολόγητη απόσταση μέχρι στιγμής, αλλά δυσκόλεψε το ίδιο χρονικό διάστημα την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και όλες τις άλλες απαραίτητες υπηρεσίες για τα άτομα αυτά.
Για το λόγο αυτό υποστηρίξαμε την πρωτοβουλία για την επισημοποίηση μιας νοηματικής γλώσσας
και την εισαγωγή της υπηρεσίας διερμηνέων των θεσμών και των εγκαταστάσεων του δημόσιου συμφέροντος.
Η Επισημοποίηση της νοηματικής αλβανικής γλώσσας  είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο θα βάλει επί ίσοις όρους την επικοινωνία,  ατόμων με προβλήματα ακοής με την υπόλοιπη κοινωνία.
Τα καλά νέα είναι ότι τώρα η Εθνική Ένωση Κωφών έχει ετοιμάσει  μια ομάδα επαγγελματιών διερμηνέων που μπορούν να λειτουργήσουν όχι μόνο ως διερμηνείς σε καθημερινή επικοινωνία, αλλά πάνω απ 'όλα ως υποστηρικτές και μοντέλα για τους μελλοντικούς  επαγγελματίες. Η Κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών "Περί των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες", θα χρησιμεύσει ως οδηγός και σημαντικό μέσο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Εκτός από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και της νομοθεσίας της ΕΕ, αλλά και του εσωτερικού, θα εργαστούμε από κοινού ώστε η διαδικασία τη θέσπισης της νοηματικής γλώσσας να πάρει το δρόμο της και να μην είναι μια υπηρεσία που παρέχει μόνο την οργάνωση, αλλά να μετατραπεί σε μια εκτεταμένη υπηρεσία όπου αυτή είναι απαραίτητη.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου