Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Σπύρος Ξέρας: Η Αλβανία έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια κρίση, αλλά οι μεταρρυθμίσεις και το ενοποιημένο οικονομικό σύστημα ήταν αυτά που οδήγησαν στην αντιμετώπιση της κρίσης.


Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρος Ξέρας σε μια συνέντευξη για την εκπομπή "Elite Business "στο  TV SCAN  παραδέχθηκε ότι η Αλβανία έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια κρίση. Ωστόσο, λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις και το ενοποιημένο οικονομικό σύστημα ήταν αυτά που οδήγησαν στην αντιμετώπιση της κρίσης και στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών επενδύσεων .



Η Αντιπολίτευση εξακολουθεί να μη πιστεύει τον αριθμό των ανέργων που δημοσιεύει η κυβέρνηση . Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Αλβανία έχει περίπου 140 χιλιάδες άνεργους. Από το 2009 και μέχρι σήμερα, ποιος είναι ο αριθμός των ατόμων που έχουν αφαιρεθεί από τον κατάλογο της ανεργίας;
 
"To καθεστώς της ανεργίας είναι ένα καθεστώς που αλλάζει. Ο Μέσος όρος ανέργων στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια, είναι μεταξύ 140. 000 με 150. 000, ενώ οι 60 χιλιάδες από αυτούς αλλάζουν, επειδή είναι νέοι που αναζητούν εργασία. Από τα διάφορα προγράμματα προώθησης της απασχόλησης είναι πιθανό  το σύστημα να ανανεωθεί. "

Σε όλο τον κόσμο μιλούν για την οικονομική κρίση και μείωση της απασχόλησης. Τι συμβαίνει με την Αλβανία, η οποία έχει μια αντίθετη τάση , τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία;
"Η κρίση που άρχισε περίπου πριν από 4 χρόνια έφερε ώστε  πολλά κράτη να μην έχουν την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αναμφισβήτητα η Αλβανία   εβρισκόμενη ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες επιρροής, προφανώς επηρεάζεται από την κρίση, και εμείς δεν το  κρύβουμε. Αυτό φαίνεται και από τους αριθμούς, καθώς από το 8% οικονομική ανάπτυξη το 2008, έχουμε φτάσει στο επίπεδο του 3% φέτος. Ωστόσο, υπήρξαν οι μεταρρυθμίσεις και το ενοποιημένο οικονομικό σύστημα που οδήγησαν στην αντιμετώπιση της κρίσης και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών επενδύσεων. Η Δημιουργία χώρων για τις επιχειρήσεις, και οι φοροελαφρύνσεις έχουν επιρροή σε αυτή την την κατεύθυνση. "

Έχετε διαπραγματευτεί πριν από λίγες ημέρες μια συμφωνία  για την απασχόληση των Αλβανών και στο Κατάρ. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η παρούσα συμφωνία και που μπορεί να εργαστούν οι Αλβανοί πολίτες στο εξωτερικό, με βάση αυτές τις συμφωνίες;

"Έχουμε κάνει συμφωνίες για την απασχόληση με αρκετές χώρες, στο μεταξύ έχουμε αρχίσει διαπραγματεύσεις και με άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο. Με το κράτος του Κατάρ έχουν περίπου ένα χρόνο που διαπραγματευόμαστε τη συμφωνία της απασχόλησης κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλη αυτή η περιοχή, όπως είναι το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι και η Ντόχα του Κατάρ έχει μια ταχέως και δυναμική ανάπτυξη . Επίσης, στο Κατάρ το 2022 θα διοργανωθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και αυτοί ζητούν εταιρείες και χέρια εργασίας για επενδύσεις και εργασία. Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο στις εταιρείες  και στους αλβανούς εργαζομένους  να έχουν έναν προορισμό και σε αυτές τις χώρες. Για να δημιουργήσουμε τις ελαφρύνσεις αυτές για να επενδύσουν οι αλβανικές κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και οι Αλβανοί εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν κάποια νομική υποστήριξη. Ακριβώς αυτή τη συμφωνία υπογράψαμε με το Κατάρ και ανοίξαμε το δρόμο για τις Αλβανικές εταιρείες στον τομέα των κατασκευών, καθώς υπήρχε ένα μπλοκάρισμα στην Αλβανία, να πηγαίνουν σε αυτές τις χώρες. "
 

  Υπάρχει ενδιαφέρον από τις αλβανικές εταιρείες να επενδύσουν και τόσο μακριά από την Αλβανία;
"Πιστεύω πως ναι. Επίσης και εταιρείες από το Κατάρέχουν έρθει στην Αλβανία. Η  Ανταλλαγή των εργαζομένων, όχι μόνο να φέρει την ποιότητα, αλλά επίσης φέρνει πολύ μεγαλύτερα οφέλη και την ενίσχυση των εν λόγω εταιρειών. Μπορεί, επίσης, να έχουν κοινές εταιρείες για να επενδύσουν. "

 
Έχει ήδη ξεκινήσει η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 και φαίνεται να είναι σφιχτό και πάλι. Πού θα είναι οι στόχοι σας το επόμενο έτος όσον αφορά τη χρηματοδότηση;
"Λόγω του γεγονότος ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στα κοινωνικά ζητήματα, δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Ζητήσαμε αύξηση των επενδύσεων, γιατί θέλουμε να στηρίξουμε το Εθνικό Κέντρο των Ρομά στο Vaqar. Εκεί ζητάμε να κάνουμε μια επένδυση για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τους Ρομά για επαγγελματική μεταχείριση, για τη συνέχιση του σχολείου από τα  παιδιά . Θέλετε να ανακατασκευάσουμε το Εθνικό Κέντρο Τυφλών, όπου πιστεύουμε να λειτουργήσει για  πρώτη φορά το κέντρο αποκατάστασης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προτεραιότητα δίνεται στις επενδύσεις  και η εξασφάλιση των εσόδων  από την πώληση της  "Albpetrol"θα μας δώσει την ευκαιρία για  περισσότερες επενδύσεις. "
 
Υπήρξε μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με την οικονομική βοήθεια. Συχνά συμβαίνει  τα δημοτικά και επαρχιακά συμβούλια να μοιράζουν τα χρήματα της οικονομικής βοήθειας ως ανταμοιβή πολιτική. Τι θα αλλάξει σε αυτό το σύστημα;


"Υπήρχαν περιπτώσεις που μέλη του συμβουλίου δήμου ή κοινότητας  ήταν μέρος του συστήματος της οικονομικής βοήθειας. Η αντιπολίτευση, γνωρίζοντας ότι οι  δήμοι και οι μεγάλες επαρχίες διέπονται από  αριστερούς προέδρους, έχει κάνει πελατειακές πολιτικές,καθώς  οι αποφάσεις λαμβάνονταν στο συμβούλιο των δήμων ή επαρχιών. Εμείς καταφέραμε να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα. Και η συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, είχε στόχο την εξάλειψη των προβλημάτων και τη στοχοποίηση των ανθρώπων, που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας.Το δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας  υποστηρίζει τα γραφεία της Υπηρεσίας Κρατικής Πρόνοιας , την κατασκευή ηλεκτρονικού μητρώου της οικονομικής βοήθειας, έτσι ώστε η λήψη αποφάσεων να είναι σε ψηφιακή μορφή στα γραφεία της Υπηρεσίας και θα εξαλείψει όλα τα αρνητικά ζητήματα. "
 
Δηλαδή, δε θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο ταμείο που δίνονταν σε μια τοπική μονάδα και το συμβούλιο αποφάσιζε για τις λίστες της οικονομικής βοήθειας  και των ατόμων με ειδικές ανάγκες;

«Δεν  θα αποφασίζει πια το δημοτικό συμβούλιο της επαρχίας ή του δήμου. Ο κρατικός Διαχειριστής του δήμου και της επαρχίας θα κάνει έτοιμο το φάκελλο και η λήψη αποφάσεων θα είναι από τις περιφερειακές υπηρεσίες της Κρατικής Κοινωνικής Υπηρεσίας, μέσω μιας ψηφιακής πράξης. Έτσι, τα δεδομένα θα πρέπει να ληφθούν "on line" από ορισμένα ιδρύματα και η λήψη αποφάσεων θα είναι διαφανείς. "
 
Θα υπάρξει επιπλέον οικονομική βοήθεια;
"Παρά τον μεγάλο αριθμό των αιτούντων που μπορεί να είναι στο πρόγραμμα, δεν θα μειωθούν τα κεφάλαια. Το όλο πακέτο θα παραμείνει για την οικονομική ενίσχυση και θα αυξηθεί. Οι παραβάτες θα βγουν από το πρόγραμμα και τα οικονομικά μέτρα θα διατεθούν στους δικαιούχους. "
Συνέντευξη Elton Metaj,  TV SCAN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου