Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Το έκτο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών μεταξύ του ΚΕΑΔ και του FRD του Τόπι

Ντούλες: Το ΚΕΑΔ είναι Κόμμα αντιπολίτευσης. Έχουμε έτοιμες τις υποψηφιότητες.
http://www.panorama.com.al/wp-content/uploads/2012/09/Edi-Rama-vangjel-Dule.jpgΗ σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής αναμένεται να είναι ο προπομπός των εκλογικών συμμαχιών για τις εκλογές του 2013. Ξεπερνώντας τα νόμιμα όρια, η αναμόρφωση του θεσμού αυτού έχει αποκτήσει μεγάλη πολιτική σημασία, γιατί υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι η ακεραιότητα και η αξιοπιστία του, η οποία θα καθορίσει το κλίμα των εκλογών.
Και αν αυτό ισχύει για την εμφάνιση των πραγμάτων στα μάτια του κοινού, για τα αλβανικά πολιτικά κόμματα αυτό απλά μεταδίδεται ως αποτέλεσμα όλων των χειρισμών που γίνονται επί του παρόντος για τη σύλληψη αυτού του οργάνου. Το ζήτημα των μελών και του προέδρου, εκτός του προβλήματος προθεσμιών  έχει μέσα και αυτό των  εκτιμήσεων και των κινήσεων που εξασφαλίζουν  την εκπροσώπηση. Για τα πρώτα τέσσερα μέλη, αμφότερα 2 και 2 από τα κύρια κόμματα, η εξίσωση μπορεί να θεωρηθεί λυμένη.  Η συζήτηση γίνεται ακόμα πιο σημαντική όταν πρόκειται για τα άλλα μέλη και συγκεκριμένα για το πέμπτο και το έκτο αντίστοιχα. Πιο πολύ για το έκτο. Το LSI θα έχει σίγουρα ένα μέλος στην ΚΕΕ.
Σε κάθε πολιτική περίσταση, το LSI με τους 4 βουλευτές του στο Κοινοβούλιο θεωρητικά την έχει σίγουρη την εκπροσώπηση στην Κεντρική Επιτροπή Εκλογών, εκτός κι αν η έκπληξη του 2008, (Το Κόμμα του Meta δεν είχε μέλος, αν του και ανήκε), μπορεί να είναι άσος στο μανίκι των δύο μεγάλων κομμάτων. Kι αυτό καθώς η πρόσβαση του LSI πριν τις εκλογές, παίζει το ρόλο μιας πολύ μεγάλης  εγγύησης για το αποτέλεσμα της δυάδας ΣΚ-ΔΚ.   Ερωτηθείς από την εφημερίδα «Shekulli», ο εκπρόσωπος αυτού του Κόμματος για την ΚΕΕ στις τελευταίες εκλογές , Ylli Manjani, κατέστησε σαφές ότι "όταν θα ξεκινήσει αυτή η  διαδικασία εμείς θα λάβουμε  μέρος σε αυτήν σύμφωνα με το νόμο." Αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον του Κόμματος του Ιλίρ Μέτα  για εκπροσώπηση στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είναι πρωταρχικό και κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να ανταλλαχθεί με οτιδήποτε άλλο.
Τόπι ή Ντούλες;

Όταν πρόκειται για το έκτο μέλος, το πρόβλημα συγχέεται λόγω του ίδιου του εκλογικού κώδικα και των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στην αλβανική πολιτική. Το 
Έκτο, σύμφωνα με τον κώδικα, ανήκει στα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από το μεγαλύτερο κόμμα, που είναι το ΣΚ . Αλλά στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης επί του παρόντος έχει δύο οντότητες. Το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  και το Νέο Δημοκρατικό Πνεύμα από έναν βουλευτή το καθένα. Άρα σε ποιον ανήκει  το έκτο μέλος; Τεχνικά ο Κώδικας θέτει και τα δύο Κόμματα  επί ίσοις όροις. Έτσι, το πρόβλημα είναι πολιτικής φύσεως. Εάν το FRD του Μπαμίρ Τόπι δεν μπορεί να δηλωθεί ως ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΚΕΑΔ, σαν κεντρώο κόμμα, αλλά  και μετά από τις σοβαρές διαφωνίες το 2011 με το ΣΚ, μπορεί να υπερβεί το φράχτη προς τη δεξιά πλευρά . 
Φυσικά, χάνοντας την ευκαιρία ενός μέλους στην ΚΕΕ, αλλά  κερδίζοντας μια συμφωνία συνεργασίας με το Σαλί Μπερίσα. Αυτό ακόμα περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα σήμερα κύβερνηση είναι η ΝΔ, όπου οι Συντηρητικοί του Σαμαρά είναι ιδεολογικά σύμμαχοι του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα. Αλλά "το άγνωστο" με το όνομα ΚΕΑΔ διαλευκάνθηκε  χθες από τον πρόεδρο του Βαγγέλη Ντούλε ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα "Shekulli" και ξεκαθάρισε τη θέση του κόμματος στην αλβανική κοινοβουλευτική σκηνή. "Γνωρίζετε κάτι εσείς αν το ΚΕΑΔ είναι έξω από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης; Εμείς ήμασταν σαφείς στη θέση μας. Όσον αφορά τον  υποψήφιο για την ΚΕΕ έχουμε έτοιμα τα ονόματα και θα τα παρουσιάσουμε όταν θα ανοίξει η διαδικασία ", δήλωσε ο Ντούλες. Εάν η δήλωση αυτή λαμβάνεται ως πλήρη σε σχέση με το στρατόπεδο στο οποίο παίρνει μέρος το ΚΕΑΔ, το τελικό  πρόβλημα σε αυτό το πλαίσιο είναι κατά πόσον το FRD ή το ΚΕΑΔ έχει το δικαίωμα να προτείνει ένα μέλος για την ΚΕΕ.  
  Εδώ το βασικό ρόλο έχει το ΣΚ, ως ο μεγαλύτερος φορέας της αντιπολίτευσης που ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή να μη χάσει τίποτα σε σχέση με έναν αντίπαλο με αδιαμφισβήτητη υπεροχή τακτικής. Αλλά περισσότερο από το ΣΚ είναι ο Σαλί Μπερίσα αυτός που μπορεί να χρησιμεύσει ως κοινός παρονομαστής όλων των συμμαχιών που είναι σε δίλλημα, θέλει η δε θέλει  το ΣΚ. Σχετικά με το θέμα αυτό, μια δήλωση με μεγάλη σημασία έκανε χθες, ένας από τα στελέχη του FRD, ο Αλέξανδρος Μπιμπεράι. "Εμείς με το ΚΕΑΔ είμαστε σε ίση νομική θέση όσο αναφορά την ΚΕΕ. Αλλά νομίζω ότι θα βρούμε μια συμφωνία συνεργασίας », είπε. Και, επίσης, πρόσθεσε: "Κάτι έχουμε ξεκινήσει, είμαστε σε μια διαδικασία επικοινωνίας, αλλά λέμε ότι θα βρείτε σίγουρα μια κοινή γλώσσα." Με άλλα λόγια, το άγχος από την δυσαρέσκεια των μικρών ,τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν φαίνεται να υπάρχουν στο ΣΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου