Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Ξέρας χαιρέτησε το 6ο Ελληνο-αλβανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ

Ξέρας στους Έλληνες επιχειρηματίες: Έξι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να επενδύσετε στην Αλβανία

Η Συνεργασία με την Ελλάδα έχει πολλαπλή σημασία, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρος Ξέρας, στο 6ο Ελληνο-αλβανικό επιχειρηματικό Φόρουμ  που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Τίρανα. Σύμφωνα με τον  υπουργό κ. Ξέρα, ο όγκος των ελληνικών επενδύσεων στην Αλβανία διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ, όπου οι τομείς προτεραιότητας είναι της τηλεφωνίας, το τραπεζικό σύστημα, η ενέργεια, η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας, η κατασκευή, η διατροφή και οι υπηρεσίες.


"Παρά το γεγονός ότι ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία έχει μειωθεί, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, η αλβανική οικονομία έχει αυξήσει τις εξαγωγές στην Ελλάδα στο 2,5% ή 6,8 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. "

Απευθυνόμενος στους Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο Φόρουμ, ο υπουργός Ξέρας τόνισε ότι «η Αλβανία, παρά την οικονομική κρίση που έχει σαρώσει την παγκόσμια οικονομία, έχει ακόμη αναξιοποίητες επιχειρηματικές δυνατότητες, έχει τονωτικό κλίμα και παρέχει ασφάλεια, που γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική στην περιοχή και πιο πέρα. "

 Ο υπουργός εξήρε τη συμβολή των Ελλήνων επενδυτών όχι μόνο στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας », τα όποια έχουν άμεση επίδραση στην μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της απασχόλησης."

Περαιτέρω, ο Υπουργός Ξέρα παρότρυνε τους έλληνες επενδυτές  για να επενδύσουν στην Αλβανία, τονίζοντας ότι, παρά τις δυσκολίες της στιγμής, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να επενδύσουν στην Αλβανία,  όπως η στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών, το χαμηλό κόστος μεταφοράς, η γνώση της ελληνικής γλώσσας από τους αλβανούς υπαλλήλους, τα ίδια χαρακτηριστικά και κοινή νοοτροπία μεταξύ των δύο λαών, τα προσόντα εργασίας και η συνεχή βελτίωση του νομικού πλαισίου που παρέχει περισσότερη άνεση για επενδύσεις.

.Ο υπουργός επεσήμανε ότι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης Μπερίσα παραμένει η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, που αξιολογείθηκε θετικά από τη "Doing Business 2011", την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία η Αλβανία κατατάσσεται στη 14η θέση όσον αφορά την προστασία των επενδυτών .

Αναφερόμενος στις εργασίες του 6ου ελλήνο-αλβανικού Επιχειρηματικού
Φόρουμ, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η δραστηριότητα αυτή θα βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την παρουσία και τη συνεργασία με τους εταίρους της Αλβανίας καθώς και θα γνωρίσει καλύτερα τις αλβανικές εταιρείες με την ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα , με αποτέλεσμα οι εταιρείες των δύο χωρών να  έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πληροφορίες για να προηγηθούν της προοπτικής της οικονομικής ανάπτυξης.


Για τον Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα, κ..
Νικόλαο Πάζιο, η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, αποτελεί προτεραιότητα και για τις δύο χώρες. «Η δημιουργία μιας κοινής οικονομικής επιτροπής, θα δώσει σύντομα μια νέα ώθηση στις σχέσεις και στις οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Πρέσβης Πάζιος.

Ο Έλληνας Πρέσβης σημείωσε ότι, παρά τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε τα
δύο τελευταία χρόνια στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών , ο όγκος των ανταλλαγών αγοράς είναι σε υψηλά επίπεδα ύψους έως 70 δισ. ευρώ ετησίως και ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ο δεύτερος οικονομικός εταίρος της Αλβανίας .
 
Το φόρουμ
της Ελληνο-αλβανικής επιχειρηματικότητας διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά, όπου οι εκπρόσωποι των ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων από τις δύο χώρες συζητούν για την τρέχουσα κατάσταση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τρόπους και δυνατότητες για τη βελτίωση και την προώθηση αυτών των σχέσεων.








2 σχόλια:

  1. Προσωπικά νιώθω αμηχανία όταν σε τετοιες εκδηλώσεις η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ δεν έχουν παρουσία. Φαίνεται ότι έχουν κηρύξει πτώχευση ιδεών κι απώλεια εθνικού φρονήματος. Ο τελευταίος των Μοϊκανών, Γενικός Γραμματέας της Ομόνοιας έγινε κι αυτός ωηφοεισπράκτορας του αλβανικού κράτους, με μοναδική αποστολή να διαπραγματευτεί την επανεκλογή του μεγάλου τιμονιέρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. min anaferesai se teleiwmenous antrwpous..to oti exoun ena thesmo de simainei oti einai kai kati...

    ΑπάντησηΔιαγραφή