Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Αλβανία: 6ο Ελληνο-Αλβανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα μέσα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, ενώ είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που αφορά επιχειρηματικές δράσεις, ιδιαίτερα στην τρέχουσα παγκόσμια οικονομική συγκυρία, δήλωσε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Μαγδαληνή Καρακόλη στον χαιρετισμό της στο 6ο Ελληνο-Αλβανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στα Τίρανα.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδας, υπογράμμισε, γνωρίζει τη σημασία της ανάπτυξης και ακολουθεί μία εξωστρεφή οικονομική στρατηγική και έχει πλέον γίνει πεποίθηση σε όλους τους επιχειρηματίες ότι η ανάπτυξη και η ευημερία της χώρας είναι συνυφασμένες με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της τόνωσης των αγορών και τη δημιουργία υγιών επιχειρήσεων.
Η κα Καρακόλη τόνισε ακόμη ότι Ελλάδα και Αλβανία είναι χώρες που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους ουσιαστικές διμερείς σχέσεις σε όλα τα επίπεδα και ότι η συνεργασία τους μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω σε πολλούς τομείς και επίπεδα.
Στον οικονομικό τομέα υπάρχει υπόβαθρο για περαιτέρω ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας και η παρουσία μεγάλου αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία και αλβανικών στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας προς όφελος και των δύο χωρών, κατέληξε η κα Καρακόλη.
Η κα Καρακόλη αφού τόνισε ότι η παρουσία της στο Φόρουμ αποτελεί απόδειξη των προσπαθειών που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των διμερών σχέσεων, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, τη στήριξή τους στις διεθνείς αγορές και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, επισήμανε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις γενικότερα αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία ειδικότερα, είναι αξιόλογες επιχειρήσεις, ενώ τα ελληνικά προϊόντα διακρίνονται για την ποιότητα και τις υψηλές τους προδιαγραφές. Το 6ο Ελληνο-Αλβανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ με γενικό τίτλο «Πολλές ιδέες, μία φωνή» διοργανώθηκε από την Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα και σε αυτό συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προκλήσεις και προοπτικές στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον στους τομείς των υπηρεσιών, του εμπορίου, της ενέργειας, της βιομηχανίας και των κατασκευών.
Ομιλητές στην εκδήλωση, πέραν της κας Καρακόλη, ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Νικόλαος Πάζιος, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών Spiro Ksera, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας Ιωάννης Κουγιώνας, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη σημαντικών ελληνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, στα Τίρανα η κυρία Καρακόλη συναντήθηκε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας Dael Dervishi.
Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας ΔΟΣ&ΑΣ επισκέφθηκε επίσης τους χώρους της 19ης Διεθνούς Γενικής Έκθεσης «International Trade Fair 2012» που πραγματοποιείται στην αλβανική πρωτεύουσα από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίου 2012, όπου ξενάγησε στα ελληνικά περίπτερα τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Η εν λόγω Έκθεση διοργανώνεται από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και συμμετέχουν σε αυτή 25 επιχειρήσεις από την Ελλάδα και συγκεκριμένα εταιρείες – μέλη του Εμπορο-Βιομηχανικού και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων λοιπών περιφερειών της χώρας μας, όπως και ελληνικές επιχειρήσεις από όλες της περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες θα παρουσιάσουν ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας ΔΟΣ&ΑΣ, θα επισκεφθεί τα περίπτερα των Ελλήνων εκθετών, ενώ πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Τιράνων Nikolin Jaka.
Πηγή: ΑΠΕ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου