Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση Βουλευτή Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά για την κατάργηση των συντάξεων ΟΓΑ προς τους Βορειοηπειρώτες


 
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ     
Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ                                    
Πολιτικό Γραφείο: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΡΟΣ
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ



ΘΕΜΑ: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ»

      Από το έτος 1991 και μετά, μία από τις σημαντικότερες πτυχές (ίσως η σημαντικότερη) του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος, αποτελεί η επιδίωξη για την παραμονή όσο γίνεται περισσότερων Βορειοηπειρωτών στις πατρογονικές τους εστίες.
     Ένα από τα μέτρα (ανεπαρκές βέβαια και αποσπασματικό) που η Ελληνική Πολιτεία είχε λάβει εδώ και χρόνια για την οικονομική ενίσχυση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ήταν η χορήγηση μηνιαίας σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες κατά τις διατάξεις του νόμου 1296/1982.

    Με τον πρόσφατο νόμο 4093/2012, οι διατάξεις του νόμου 1296/1982 τροποποιήθηκαν, καθώς θεσπίστηκε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση σύνταξης η 20ετής νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.
     Επιπλέον, προβλέφθηκε ως όρος η μη χορήγηση στον αιτούντα δεύτερης σύνταξης από άλλο φορέα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό (ασχέτως ποσού).
     Μάλιστα, με βάση τα νέα-ως άνω-κριτήρια θα επανακριθούν από 01-01-2013 και όσοι έχουν ήδη καταστεί συνταξιούχοι.

      Όπως γίνεται αντιληπτό, μετά την τροποποίηση αυτή καθίσταται αδύνατη η οικονομική ενίσχυση υπερήλικων Βορειοηπειρωτών που διαμένουν στη γενέθλια γη.
     Επιπλέον, ενισχύεται ο κίνδυνος, πολλές οικογένειες Βορειοηπειρωτών, υπό το βάρος της αδυναμίας εξεύρεσης πόρων για την επιβίωσή τους, να προβούν σε αθρόες πωλήσεις της ακίνητης περιουσίας τους, η οποία θα περάσει στα χέρια αλβανών.       

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1)  Για ποιο λόγο λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία πρακτικά σηματοδοτεί την πλήρη εγκατάλειψη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού;
2) Οι απαιτήσεις της τρόικα έρχονται σε πρώτη μοίρα σε σχέση με την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και την επιβίωση των υπόδουλων Βορειοηπειρωτών;
3)  Με ποιους τρόπους θα διασφαλίσει ότι δεν θα σταματήσει να χορηγείται  οικονομική ενίσχυση στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες;
4) Θα ληφθεί μέριμνα ώστε απ’ τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας να μην αποκλείονται εκείνοι οι Βορειοηπειρώτες που λαμβάνουν παράλληλα πενιχρότατη (περίπου 80 ευρώ μηνιαίως) σύνταξη από το αλβανικό κράτος;


Αθήνα, 26/11/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου