Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Γιαννάκου για Μπερίσα: Αμφίβολη έτσι η πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Σε δήλωση προχώρησε η Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττας Γιαννάκου για τις προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού.
Γιαννάκου για Μπερίσα: Αμφίβολη έτσι η πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε.Με αφορμή τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, ο οποίος σε ομιλία του για την επέτειο 100 ετών από την ανεξαρτησία της χώρας του συμπεριέλαβε ελληνικές περιοχές στα αλύτρωτα αλβανικά εδάφη, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις και η πλειοδοσία σε εθνικιστική ρητορεία δημιουργούν ουσιαστικό πρόβλημα στις σχέσεις καλής γειτονίας, που η Ελλάδα παγίως επιδιώκει να έχει με την Αλβανία. Όταν μάλιστα εκφράζονται από τον Πρωθυπουργό της χώρας αυτής, συνιστούν σοβαρό πολιτικό ατόπημα και πρόκληση προς όλους του γειτονικούς λαούς της περιοχής. Άλλωστε, η προσπάθεια ανασκευής των αρχικών δηλώσεων του, με παραπομπή στο προ 100 ετών ιστορικό πλαίσιο, αποτελεί μεγαλύτερο ατόπημα, καθώς δεν ανταποκρίνεται καν στην ιστορική πραγματικότητα της εποχής.
Η περιοχή των Βαλκανίων έχει υποφέρει, πάρα πολύ από τους μεγαλοϊδεατισμούς και την μισαλλοδοξία. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και έχει συμβάλει έμπρακτα στην ανάπτυξη της. Είναι βέβαιο, ότι ανάλογες δηλώσεις θέτουν εν αμφιβόλω την πορεία της Αλβανίας προς την Ευρώπη και υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας στη περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου