Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Αλβανία: Επίτιμος δημότης Τεπελενίου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων

Σε επίτιμο δημότη της πόλης, ανακήρυξε ο Δήμος Τεπελενίου, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην κατάμεστη πλατεία του Τεπελενίου, παρουσία του Περιφερειάρχη, βουλευτών και του Δημοτικού Συμβουλίου.


Ο Δήμαρχος Τεπελενίου Tërmet Peçi καλωσόρισε τον κ. Φίλιο, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια παρέδωσε τον πάπυρο με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη.

Ο κ. Φίλιος ευχαρίστησε για την λαμπρή υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο περιοχών και στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η αυτοδιοίκηση στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

«Η Ελλάδα και η Αλβανία είναι σύμμαχοι στην Ατλαντική Συμμαχία, αυριανοί εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δύο γείτονες με σημαντικά κοινά συμφέροντα σε πάρα πολλούς τομείς.Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα πρέπει να αποτελεί γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και η θέση της θα βελτιώνεται, όσο η Αλβανία προοδεύει και προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.Στις μεταξύ μας σχέσεις δεν έχουν θέση οι εκφραστές ακραίων ιδεοληψιών, οι οποίοι, αναπαράγοντας ξεπερασμένα αρνητικά στερεότυπα, επιχειρούν να επισκιάσουν τους πολυσχιδείς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας και να παρεμποδίσουν την προάσπιση των κοινών μας συμφερόντων.Υπάρχει σημαντικό υπόβαθρο ώστε να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας. Το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, η διασυνοριακή συνεργασία και βέβαια η παρουσία στην Ελλάδα χιλιάδων Αλβανών που εργάζονται και προκόβουν στη χώρα μας.Και βέβαια στην κατεύθυνση αυτή ο ρόλος της αυτοδιοίκησης μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός και καθοριστικός.Εμείς καλύτερα από όλους γνωρίζουμε τα προβλήματα του τόπου μας, εμείς γνωρίζουμε την καθημερινότητα των πολιτών μας, τις ανάγκες των περιοχών μας. Τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχουμε και τους τρόπους που θα την πετύχουμε.Πιστεύουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση, πιστεύουμε στη συνεργασία που μπορεί να υπάρξει μέσα από τους Δήμους μας», επεσήμανε μεταξύ των άλλων ο κ. Φίλιος.

Στη συνάντηση που είχε προηγηθεί στο Δημαρχείο Τεπελενίου, ο Δήμαρχος της περιοχής τόνισε ότι βασικές του προτεραιότητες αποτελούν η συντήρηση και η ανάδειξη του Κάστρου όπως και η δημιουργία ενός Μουσείου στο οποίο θα φιλοξενούνται αντικείμενα άμεσα συνδεδεμένα με την διαδρομή του Αλή Πασά. Για την υλοποίηση αυτών επιθυμεί την στήριξη και τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών. Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι θα αναζητηθεί κάθε τρόπος συνεργασίας για την ανάδειξη μνημείων και ιστορικών στοιχείων που ενώνουν τις δύο περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου