Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Αναστάσιος: Δεν με φοβίζουν οι απειλές


του Θεόδωρου Καλμούκου, από την εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας

ΒΟΣΤΩΝΗ. «Δεν με φοβίζουν οι απειλές» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», για τις επιθέσεις και απειλές ακόμα και κατά της φυσικής του ακεραιότητας, από ακραίες ομάδες και συγκεκριμένα από το κόμμα της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας, το οποίο τον καλεί να εγκαταλείψει την Αλβανία.


Για τις απειλές, παραθέτουμε ξεχωριστό άρθρο στην 5η σελίδα.
Στην ερώτηση πώς σχολιάζετε τις καινούργιες επιθέσεις και απειλές σε βάρος σας, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είπε, ότι «δεν με παραξενεύουν, προέρχονται από μία μικρή ομάδα, έναν πολιτικό σχηματισμό που πρόσφατα δημιουργήθηκε και ο οποίος έχει καθαρά εθνικιστικά προγράμματα και στόχους και το κάθε τι το βλέπει από τη δική του οπτική γωνία και δεν απηχεί καθόλου την κοινή γνώμη που υπάρχει στην Αλβανία».
Αναφορικά με το αν η αντίδραση αυτή είναι απόρροια των δηλώσεών του για το θέμα της πρόσφατης απογραφής, είπε, ότι «η απογραφή δημιούργησε μία έκπληξη σε όλους όχι μόνο στους Ορθοδόξους αλλά και στους άλλους οι οποίοι βλέπουν την πραγματικότητα εδώ. Οταν λοιπόν εμείς ότι μέχρι σήμερα οι Χριστιανοί γενικώς στην Αλβανία είναι πάνω από 30 τοις εκατό, με την καινούργια απογραφή προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι είναι μόνο 17% με τις διαφόρους μεθόδους που είχαν. Εμείς κάναμε ανάλυση αυτών των δεδομένων και αποδείξαμε ακριβώς ότι αυτή η απογραφή δεν δίνει σωστά στοιχεία σχετικά με τη θρησκεία στην Αλβανία.
Μόλις δημοσιεύσαμε αυτή τη δήλωση υπήρξε αυτή η βίαια ανακοίνωση από πλευράς της λεγομένης Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας» και τόνισε πως «προφανώς οι άνθρωποι δεν ήθελαν μία τέτοια φωνή αληθείας διότι ήθελαν να δημιουργήσουν μία τέτοια σύγχυση».
Αν είναι Ορθόδοξοι της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας, είπε: «όχι δεν είναι Ορθόδοξοι, είναι ένας άλλος πολιτικός σχηματισμός», ενώ απεκάλυψε ότι «ο επικεφαλής της μέχρι πρότινος ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας και περιέργως όταν έφυγε από αυτή τη θέση έγινε πρόεδρος αυτού του κόμματος, παρουσιάζεται ως κόμμα αλλά θα δούμε τελικώς στις καινούργιες εκλογές αν θα έχουν κάποια εκπροσώπηση στη Βουλή». Είπε ακόμα πως «υπάρχουν κι άλλοι πίσω από αυτούς που ενδιαφέρονται γιʼ αυτή την κατάσταση».
Στην ερώτηση: έχουν εκφράσει απειλές σε βάρος της φυσικής σας ακεραιότητας; απάντησε: «σʼ αυτό το κείμενο το οποίο κυκλοφόρησαν αναφέρουν με πολλή σαφήνεια ότι έφτασε ο καιρός να πούμε στον Αναστάσιο Γιαννουλάτο απομακρύνσου ειρηνικά από την Αλβανία. Κλείσε τα τελευταία χρόνια της ζωής σου όσο πιο μακριά από αυτή τη χώρα και τον λαό». Οταν τον ρωτήσαμε πώς το ερμηνεύετε αυτό, είπε: «μία από τις πολλές φορές που ορισμένοι άνθρωποι κάνουν λεονταρισμούς γιατί δεν μπορούν να κάνουν κάτι ουσιαστικό».
Στην ερώτηση φοβάστε Μακαριότατε, απάντησε «όχι, όχι καθόλου» και συμπλήρωσε πως «επειδή προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι από τη μια μεριά είναι ο Ελληνας Αρχιεπίσκοπος κι από την άλλη είναι κάποιος εντελώς ανόητος άνθρωπος ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ιερεύς, ποτέ δεν έγινε ιερεύς (Αλβανός), κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Τιράνων οι οποίοι είναι αλβανικής καταγωγής 42 επίσκοποι, πρεσβύτεροι, διάκονοι ακόμα και μοναχοί έγραψαν μία επιστολή στην οποία είπαν τη δική τους τη βεβαιότητα για τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου είναι το μόνο που κάνει ο Αρχιεπίσκοπος εδώ να μιλάει αδιάκοπα για την ειρηνική συνύπαρξη και τη φιλία των λαών και την αναγκαία αλληλοκατανόηση την οποία πρέπει να καλλιεργήσουμε εδώ στα Βαλκάνια και μάλιστα στο τέλος της επιστολής τους λένε τα εξής: ʽόσο για τις συμβουλές ή μάλλον τις απειλές εναντίον της ζωής του Αρχιεπισκόπου, δεν ανησυχεί, ούτε τον φοβίζουνʼ». Και τα προηγούμενα χρόνια, κατά καιρούς είχαν διατυπωθεί παρόμοιες απειλές. Οπως ο ίδιος δηλώνει, «όποιος είναι αφοσιωμένος στον Θεό της αγάπης και εργάζεται με συνέπεια για την ειρηνική συνύπαρξη, για την ανακούφιση των πασχόντων και για την αλληλεγγύη των λαών δεν φοβάται κανένα και τίποτε, ούτε το θάνατο. Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβο». Πρόσθεσε πως «εμείς δεν θεωρούμε κανέναν εχθρό, οι άλλοι μπορεί να μας βλέπουν έτσι, αλλά για μας όλοι είναι πρόσωπα σεβαστά τα οποία το μόνο που έχομε να τους πούμε είναι φροντίστε να λέτε την αλήθεια και να μην οδηγείτε τον κόσμο σε λάθος κατεύθυνση».
Στην ερώτηση αν υπήρξε αντίδραση της κυβέρνησης της Αλβανίας στη δήλωσή του για την απογραφή, είπε: «προς το παρόν όχι» και συμπλήρωσε «έχω την εντύπωση όμως ότι σιγά-σιγά συνειδητοποιούν ότι η δήλωση αυτή είναι κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι κάποια κραυγή αγανακτήσεως, είναι μια ανάλυση της αλήθειας και νομίζω ότι θα το πάρουν σοβαρά υπόψη τους και αυτοί και οι άλλοι οι οποίοι ενδιαφέρονται». Είπε ακόμα, πως «εμείς κάναμε μία δειγματοληψία τις δύο τελευταίες Κυριακές όταν βγήκαν αυτά τα αποτελέσματα της απογραφής και ρωτήσαμε τον κόσμο που ήλθε στην εκκλησία: ήλθαν να σας επισκεφτούν; Οταν σας επισκέφτηκαν σας ρώτησαν για τη θρησκεία; Εχετε κάποιες άλλες παρατηρήσεις; Κι από κάτω σημειώνουν το όνομά τους και τη διεύθυνση. Από 7.118 που απάντησαν το 65% δηλώνει με το όνομα και τη διεύθυνσή του, είτε ότι δεν ήλθαν σε μένα, είτε ότι όταν ήλθαν δεν με ρώτησαν ή ότι δεν έγραψαν αυτό που απάντησα» και τόνισε «αυτά είναι στοιχεία καταλυτικά, εδώ για εκατό ψήφους δεν βγαίνει ένας Πρόεδρος της Αμερικής. Αυτοί οι άνθρωποι που δήλωσαν αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να αγνοηθούν διότι είναι υπεύθυνοι πολίτες αυτού του κράτους».
Στην ερώτηση: δηλαδή λέτε ότι έγιναν νοθείες κατά την απογραφή; είπε: «όχι απλώς έγιναν νοθείες, αλλά οργανώθηκε το πράγμα με τέτοιο τρόπο ώστε βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Εμείς δηλώνουμε με σαφήνεια ότι αυτό για μας είναι εντελώς άκυρο».
Αν ζήτησε να δει τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, την κυβέρνηση, είπε «όχι δεν νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σʼ αυτή τη γραμμή. Εμείς λέμε αυτό το οποίο λέμε δημόσια, το λέμε στα Αλβανικά, το έχομε μεταφράσει στα Αγγλικά, θα το δώσουμε σε όλους τους Οργανισμούς από εκεί και πέρα;». Επεσήμανε ακόμα πως «υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό ότι αυτή η αντιεπιστημονική μέθοδος που ακολουθήθηκε στην απογραφή έχει δημιουργήσει μία γενικότερη ανησυχία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης για την Αλβανία σε μία απόφαση που έχει βγάλει στις 2 Νοεμβρίου του 2011 λέγει ότι η διαδικασία της απογραφής στο θέμα της εθνικότητος δεν ανταποκρίνεται στα καθιερωμένα διεθνή πρότυπα και πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τη μεγίστη προσοχή και ας μην κηρυχθούν τα στοιχεία αυτά αποφάσεις των πολιτικών αρχών» και συμπλήρωσε «δεν το πρωτοείπαμε εμείς, το είπαν άλλοι ότι αυτά τα στοιχεία δεν είναι σωστά».
Στην ερώτηση: έπειτα από 20 χρόνια εκεί μαρτυρίας, εργασίας, ανασυγκρότησης εκ βάθρων της Εκκλησίας, πώς ερμηνεύετε ότι μερικοί αισθάνονται, και το δηλώνουν, απειλητικά απέναντί σας; είπε: «είναι πάρα πολύ απλό, πολλοί δεν είναι ευχαριστημένοι από τη μεγάλη ανάπτυξη και καρποφορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, πολλοί δεν θα το ήθελαν να είναι έτσι και προσπαθούν λοιπόν να πουν ότι δεν είναι έτσι, αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται όσο κι αν φαίνεται ότι συννεφιάζει».
Στην ερώτηση ποια στάση κρατά απέναντί σας η επίσημη κυβέρνηση της Αλβανίας, είπε, «για να δείτε το παράδοξο που υπάρχει εδώ, προχτές τα Χριστούγεννα μας επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο για τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου γενικότερα στην Αλβανία, μας επισκέφθηκε η πρόεδρος της Βουλής η κ. Τοπάλι με όλη την επισημότητα. Χθες (την Πέμπτη) είχαμε ένα γεύμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Νισάνι όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας και τα πράγματα κυλούν κανονικά σαν να μην υπάρχει τίποτε ούτε η πρώτη απογραφή, ούτε η δεύτερη φωνή των ακραίων εθνικιστών εδώ».
Οταν τον ρωτήσαμε πώς τα ερμηνεύετε όλα αυτά, τόνισε: «προτιμώ να μην τα ερμηνεύω, αλλά απλώς να τα περιγράφω και εκ παραδόσεως ως καθηγητής της ιστορίας των θρησκευμάτων» και υπογράμμισε πως «μερικές φορές η περιγραφή έχει μέσα της και την ερμηνεία».
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας απαρτίζεται «από την Αρχιεπισκοπή, τρεις Μητροπόλεις και 460 ενορίες. Εχουν χειροτονηθεί αφού τους εκπαιδεύσουμε προηγουμένως πάνω από 165 ιερείς είναι μία πολύ σημαντική ομάδα και στηριζόμαστε στα τοπικά στελέχη».
Στην ερώτηση: μετά τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο τι θα γίνει εκεί, ανέφερε ότι «θα συνεχίσει την πορεία της η Εκκλησία με όλη τη δυναμικότητα την οποία έχει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν Επίσκοποι Αλβανοί υπήκοοι οι οποίοι σπούδασαν στη Θεολογική μας Ακαδημία, έκαναν τις σπουδές τους στην Ελλάδα, επιμένω να πάρουν και Μάστερ, είναι μια πολύ σημαντική ομάδα». Συμπλήρωσε επίσης, ότι «κάνουμε ένα ιδιαίτερο αγώνα για το οικονομικό θέμα, υπάρχει κι ένα μυστικό το οποίο δεν θα σας το πω από τηλεφώνου, προτιμώ αφού γίνεται κάτι τότε να το αναγγέλλω το οποίο θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε και το οικονομικό πρόβλημα με τον πλέον αξιοπρεπή τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου