Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Μείωση επιτοκίου 0,25% από την Τράπεζα της Αλβανίας


Προσπάθεια για τόνωση της οικονομίας

Μείωση επιτοκίου 0,25% από την Τράπεζα της ΑλβανίαςΤο Εποπτικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Αλβανίας αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,25%. Με την μείωση αυτή το βασικό επιτόκιο ανέρχεται στα 3, 75%, το χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο για το αλβανικό νόμισμα Λεκ. Ο Διοικητής της Τράπεζας, Αρντιάν Φουλάνι, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομία.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να συνοδευτεί από μείωση των επιτοκίων των νέων δανείων και των καταθέσεων στο εθνικό νόμισμα. Ο κ. Φουλάνι χαρακτήρισε ως υγιή την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

«Η Τράπεζα της Αλβανίας πιστεύει ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και ο περιορισμός του δημόσιου δανεισμού στην εγχώρια αγορά του χρήματος συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής και δημιουργεί θετικό κλίμα για την αύξηση της δανειοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο κ. Φουλάνι.

Είναι η τέταρτη φορά σε διάστημα ενός έτους, που η Τράπεζα της Αλβανίας μειώνει το βασικό επιτόκιο σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία, η οποία - σύμφωνα με τους ειδικούς - υφίσταται της συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μείωση της κατανάλωσης και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου