Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Αλβανία- Αμερικανός πρέσβης σε Κούκεζι «Μην σύρεστε στον εθνικισμό»


Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Αλεξάντερ Άρβιζου συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής της Συμμαχίας «Κόκκινο και Μαύρο»/ “Kuqezi”, Κρέσνικ Σπαχίου.
Επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ανδρών ήταν οι  προσεχείς εκλογές της 23 Ιουνίου.


Σε δήλωσή του, μετά τη  συνάντηση, ο Αμερικανός Πρέσβης, αξιολόγησε τον πολιτικό ανταγωνισμό και προέτρεψε να αποφεύγετε στην προεκλογική εκστρατεία η ολίσθηση προς την εθνικιστική ρητορική.

«Ο ανταγωνισμός στην πολιτική είναι καλό πράγμα, σε κάθε δημοκρατία πρέπει να υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός. Συνεπώς, εκτιμώ την ενεργή συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία. Μιλήσαμε για την πλατφόρμα, με μεγάλη έμφαση στο κράτος δικαίου και στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Μιλήσαμε για τα σημαντικά θέματα της χώρας και των ΗΠΑ και επεσήμανα στον Κρέσνικ Σπαχίου ότι ο πατριωτισμός είναι καλό πράγμα αλλά είναι σημαντικό να αποφεύγει τον πειρασμό να τείνει προς την εθνικιστική ρητορική, η οποία μπορεί να στραφεί κατά της σταθερότητας και της μετριοπάθειας για την οποία είπαμε και λάβαμε διαβεβαιώσεις από τον ίδιο και από την ηγεσία του Κούκεζι, ότι οι πολιτικές τους, στην πραγματικότητα, θα είναι η ασφάλεια», είπε ο Άρβιζου.

Ο επικεφαλής του Κούκεζι, Κρέσνιχ Σπαχίου, δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει πολιτική πλατφόρμα προς τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπεί, η οποία θα εστιασθεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Η Αλβανία βρίσκεται στις παραμονές των εκλογών, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τους Αλβανούς, για το μέλλον όλων των Αλβανών της περιοχής. Η πλατφόρμα μας είναι προσανατολισμένη σε μία μάχη χωρίς περιορισμούς ενάντια στη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, ώστε να βγάλουμε  για πρώτη φορά την Αλβανία από τη μαύρη λίστα των χωρών που συμμετέχουν  στη διακίνηση και το οργανωμένο έγκλημα», είπε ο Σπαχίου.

Να περιοριστούν οι θητείες των πολιτικών αρχηγών

Πρόσθεσε ακόμη ότι το κόμμα του θα απαιτήσει την σύνταξη νόμου για να περιορίσει τις θητείες της πολιτικής ηγεσίας.

Η Κούκεζι θα απαιτήσει ένα νόμο για τη δημιουργία προτύπων, όπως είναι στις ΗΠΑ, όπου ο ηγέτης αλλάζει. Να εφαρμοστεί αυτό και στην Αλβανία, ώστε να μην υπάρχει ηγέτης που να παραμένει στην εξουσία πέρα από δύο θητείες. Και αυτό να εφαρμοστεί στους δημάρχους, στους προέδρους, στους αρχηγούς των κομμάτων κλπ., τόνισε ο Σπαχίου.

--
 © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου