Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Αλβανία: Στη διεθνή διαιτησία προσανατολίζεται η κυβέρνηση για να λάβει αποζημίωση από την τσεχική εταιρεία CEZ


Στη διαδικασία της διεθνούς διαιτησίας για να λάβει αποζημίωση από την τσεχική εταιρεία CEZ προσανατολίζεται η αλβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας της χώρας 'Ενο Μπόζντο.

Η αλβανική κυβέρνηση πρόκειται να αξιοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα (για το θέμα) και να θέσει το θέμα της αποζημίωσης στη διεθνή διαιτησία, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για κάθε ''βήμα'' που πρόκειται να κάνει, προκειμένου να λάβει οικονομική αποζημίωση για “τις απώλειες που η εταιρεία (CEZ) προκάλεσε στο κράτος”.

Πρόσφατα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αλβανίας (ERE) αφαίρεσε την άδεια από την CEZ, έπειτα από μία σειρά συγκρούσεων με την τσεχική εταιρεία, διότι – όπως ανέφερε η ERE- δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις στο πλαίσιο της σύμβασης με την αλβανική κυβέρνηση. Η εταιρεία απέτυχε να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια και δεν υλοποίησε επενδύσεις στο δίκτυο διανομής της χώρας, τόνισε η ERE.

Στο μεταξύ, ο νέος διαχειριστής της εταιρείας που ορίσθηκε από την ERE Σαχίτ Ντολάπι δήλωσε ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα και θα επιτευχθεί η ''επιστροφή'' της εταιρείας στην κερδοφορία.

Η απόφαση της ERE προκάλεσε την αντίδραση της CEZ, που χαρακτήρισε, με ανακοίνωσή της, την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας “παράβαση της νομοθεσίας” και “ασυμβίβαστη με τα ευρωπαϊκά προβλεπόμενα”.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως θα κινηθεί νομικά κατά της απόφασης της ERE. Ε.Σ. 
με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου