Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Διακοπή Σύνταξης Ανασφάλιστων Ομογενών

Ερώτηση Για Τη Διακοπή Σύνταξης Ανασφάλιστων ΟμογενώνΣτη Βουλή έφεραν το θέμα της διακοπής των συντάξεων από τον ΟΓΑ σε ανασφάλιστους ομογενείς που εισπράττουν συντάξεις
ακόμη και 20 ευρώ από τις χώρες προέλευσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας, που είχε αποκαλύψει το press-a.gr.
Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δύο βουλευτές με τις προηγούμενες διατάξεις είχαν θεσπισθεί προϋποθέσεις χορήγησης της σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, μεταξύ των οποίων και σε ομογενείς, κυρίως από την Αλβανία και Ρωσία. Δόθηκε, δηλαδή με τον τρόπο αυτό και κίνητρο στους ομογενείς να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και τους απονεμήθηκε η ελληνική ιθαγένεια. Με τη σύνταξη αυτή που τους χορηγήθηκε νόμιμα και με κάποια μικρή σύνταξη από τις χώρες τους, η οποία, στην καλύτερη περίπτωση δεν υπερβαίνει το ποσό των 120 ευρώ, κατάφεραν να οργανώσουν τη ζωή τους και σήμερα οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι 75 - 80 ετών. «Με τις νέες ρυθμίσεις, ανήμποροι να εργασθούν, αυτοί οι Έλληνες πολίτες, καταδικάζονται να ζήσουν με 120 ευρώ ή να συντομεύσουν τη ζωή τους. Ούτε να εργασθούν μπορούν, ούτε να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης. Δεν πρόκειται εν προκειμένω για κάποια περικοπή ή μείωση του εισοδήματος, ώστε να μπορούν να ζήσουν με το υπόλοιπο.
Επειδή, είναι παράλογο, άδικο και κοινωνικά ανάλγητο να καταργείται το δικαίωμα στη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων ακόμα και λόγω σωρευτικών συντάξεων ελάχιστης αξίας.
Επειδή, το όριο της φτώχειας από την ΕΛΣΤΑΤ ορίζεται για το 2012 στα 7.178 ευρώ τον χρόνο σε ατομικό επίπεδο (στα 15.073 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών), δηλαδή κατά πολύ υψηλότερα του ορίου που έβαλε ο μνημονιακός νόμος.
Επειδή, είναι εξαιρετικά αντικοινωνικό και άδικο να συνυπολογίζεται και το τεκμαρτό εισόδημα στο ήδη εξευτελιστικά χαμηλό ποσό των 4.320 ευρώ, αποκλείοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των μέχρι τώρα ωφελουμένων.
Επειδή, η προϋπόθεση της 20ετούς διαμονής στη χώρα για να αναγνωριστεί το προνοιακό δικαίωμα σε πολίτες που έχουν ήδη ισχυρούς νομικούς και συνειδησιακούς δεσμούς με τη χώρα είναι υπερβολικά αυστηρή.
Επειδή, ο πληττόμενος πληθυσμός είναι ήδη σε εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση και οι βίαιες αυτές περικοπές ενισχύουν το κοινωνικό κύμα εξαθλίωσης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αρθούν οι διατάξεις του Ν. 4093/2012, οι οποίες, με τη θέσπιση υπερβολικά αυστηρών κριτηρίων, ουσιαστικά καταργούν τη σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων;
Θα μεριμνήσει για την επαναφορά σε ισχύ των προηγούμενων διατάξεων, λαμβάνοντας επιτέλους υπόψη την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιελθει οι χιλιάδες ηλικιωμένοι ανασφάλιστοι πολίτες που βρίσκονται ξαφνικά χωρίς εισοδήματα;», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο βουλευτές
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου