Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Θεόδωρος Καμαρινός (τέως Πρόξενος στην Κορυτσά): "Δεν υπάρχουν Ορθόξοι Αλβανοί, αλλά εξαλβανισμένοι Ορθόδοξοι." Συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

Φοβερές οι αποκαλύψεις-καταγγελίες του πρώην Προξένου Κορυτσάς κ.Καμαρινού. Παραθέτουμε ενδεικτικά μερικές:
ο τότε πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ομόνοιας (σ.σ. Σπύρος Λίτσης) συνεργαζόταν με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας μόνο και μόνο για να εκδίδουν βίζες και να μοιράζονται τα ποσοστά.  

  • Έβαλα στόχο να βρω πόσοι Έλληνες υπήρχαν στην Περιφέρεια Κορυτσάς.
    Επισκέφθηκα 63 χωριά της περιοχής, όπου δεν είχε ξαναπάει άλλος Έλληνας διπλωμάτης. Έφτασα στο σημείο να κατηγορούμαι από κάποιους κύκλους στο Υπουργείο Εξωτερικών, ότι δεν έπρεπε να πάω στα χωριά αυτά. Έπρεπε να ήμουν κλεισμένος στο Προξενείο...
  • Η γραμμή αυτή που εκφραζόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών Δρούτσα ήταν της αντίληψης ότι επιδιώκουμε την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν πρέπει να δημιουργούμε εντάσεις.  
  • Επουδενί λόγο λοιπόν δεν ήθελε το ΥΠΕΞ να αναφερόμαστε στη Βόρειο Ήπειρο και να επανεμφανιστούν Έλληνες στην Κορυτσά ως γηγενής κοινότητα 
  • Τώρα διώκομαι για πειθαρχικά παραπτώματα. ...Συνεπώς εφεύρουν άλλες κατηγορίες. 
 
Μοσχόπολη Κορυτσάς: Εκεί δημιουργήθηκε και το δεύτερο τυπογραφείο στον χώρο του υπόδουλου ελληνισμού (μετά από αυτό της Κωνσταντινούπολης) Πολλοί Μοσχοπολίτες έμποροι  ενίσχυσαν οικονομικά την πατρίδα τους και συντέλεσαν στην ίδρυση σχολείου, περίπου το 1700. Το σχολείο, με την ονομασία, «Ελληνικόν Φροντιστήριο» εξελίχθηκε σε σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο της περιοχής, το 1744 αναβαθμίστηκε από δωρεές και μετονομάστηκε σε «Νέα Ακαδημία». Το 1769 λόγω της συμμετοχής της πόλης στην προετοιμασία της εξέγερσης του 1770 (Ορλωφικά), η πόλη υπέστη λεηλασίες από μουσουλμάνους Αλβανούς και καταστράφηκε ολοσχερώς

 




Παραθέτουμε κύρια σημεία της συνέντευξης:

- Όταν με διόρισαν στην Κορυτσά μου έδιναν την εντύπωση ότι με έστελναν σε ένα μακρινό προξενείο «αδιάφορο» όπως στην Νότια Αμερική. Αναρωτήθηκα «Ο Ελληνισμός που υπήρχε εκεί τόσους αιώνες εξαφανίστηκε;». Χρέος μου ως διπλωμάτης ήταν να βρω τους Έλληνες εκεί
και να τους ενθαρρύνω.

- Όταν πήγα στην Κορυτσά βρήκα μία ελληνική μειονότητα πολιτικά ασυντόνιστη που είχε εκτραπεί από τους στόχους της και δεν ήταν καθόλου διεκδικητική. Όπως αποδείχθηκε  σύντομα ο τότε πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ομόνοιας (σ.σ. Σπύρος Λίτσης) συνεργαζόταν με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας μόνο και μόνο για να εκδίδουν βίζες και να μοιράζονται τα ποσοστά. Ζήτησα άμεσα να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Βρήκαν τότε την ευκαιρία να με κατηγορήσουν ότι παρενέβαινα στα εσωτερικά της οργάνωσης




- Έβαλα στόχο να βρω πόσοι Έλληνες υπήρχαν στην Περιφέρεια Κορυτσάς.
Επισκέφθηκα 63 χωριά της περιοχής, όπου δεν είχε ξαναπάει άλλος Έλληνας διπλωμάτης. Έφτασα στο σημείο να κατηγορούμαι από κάποιους κύκλους στο Υπουργείο Εξωτερικών, ότι δεν έπρεπε να πάω στα χωριά αυτά επειδή δεν ήμουν στην «έδρα» μου. Έπρεπε να ήμουν κλεισμένος στο Προξενείο...

- Η γραμμή αυτή που εκφραζόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών Δρούτσα ήταν της αντίληψης ότι επιδιώκουμε την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν πρέπει να δημιουργούμε εντάσεις. Επουδενί λόγο λοιπόν δεν ήθελε το ΥΠΕΞ να αναφερόμαστε στη Βόρειο Ήπειρο και να επανεμφανιστούν Έλληνες στην Κορυτσά ως γηγενής κοινότητα.
Το θέμα για αυτούς είχε κλείσει το 1930 όταν έκλεισαν οι Αλβανοί και το τελευταίο σχολείο, δεν ήθελαν το πρόβλημα που έχουν με τον Ελληνισμό στην δυτική πλευρά της Β. Ηπείρου να το βρουν και στη ανατολική.

- Μεταξύ άλλων επισκέφθηκα 20 χωριά στην περιοχή του Πόγραδετς. Χρειάστηκαν τρεις ώρες για να διανύσω με το τζιπ του Προξενείου μία απόσταση 15 χιλιομέτρων για να φτάσω σε ένα χωριό που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου, τη Μπογκορίτσα. Εκεί ένας ηλικιωμένος ήρθε και φίλησε δακρυσμένος την γαλανόλευκη που ήταν μπροστά στο τζιπ και μου είπε ότι είχε να δει αυτή τη σημαία από τον πόλεμο του 1940... Και μόνο για τα λόγια αυτού του ανθρώπου πίστεψα ότι χρειάζεται κάθε θυσία για τους Έλληνες εκεί.

- Ζήτησα να επισκεφτώ τις εκκλησίες και τα νεκροταφεία των χωριών. Έβλεπα στους τάφους των παππούδων τους γραμμένα τα ονόματα στα ελληνικά και τους είπα
να τα δουν προσεκτικά για να καταλάβουν την εθνική τους καταγωγή. Δεν υπάρχουν Ορθόξοι Αλβανοί αλλά εξαλβανισμένοι
Ορθόδοξοι.


- Στην Αλβανία αν δηλώσεις ότι είσαι Έλληνας εκτός των αναγνωρισμένων χωριών αποτελεί ποινικό αδίκημα. Αυτή την Αλβανία θέλουμε να βάλουμε στην Ευρώπη.


Βυζαντινές Αγιογραφίες ... με προσθήκη Αλβανικής "τέχνης"

- Με κατηγόρησαν ότι με τη στάση μου δημιουργούσα εντάσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Αν δεν παρενέβαινα όμως στην Κορυτσά δεν θα εμφανιζόταν ποτέ Ελληνισμός και η παρέμβαση μου δικαιώθηκε από την παρουσία των Ελλήνων στην απογραφή. Θεωρητικά ο πληθυσμός των Ελλήνων ήταν μηδέν. Δεν έχει σημασία αν έγινε σωστά η απογραφή από το αλβανικό κράτος. Αυτό το γνωρίζαμε πολύ καλά. Ήταν λάθος που ζήτησε η Ομόνοια αποχή. Γιατί ένας ανύπαρκτος δεν μπορεί να απόσχει. Στην Κορυτσά έπρεπε πρώτα να αποδειχθεί ότι υπάρχει Ελληνισμός.

- Η Ομόνοια στην Κορυτσά μέχρι πριν μία εβδομάδα δεν δήλωνε κατά της απογραφής. Όμως εκείνη την στιγμή έκανε στροφή 180 μοιρών. Ήταν σαν να είχες πυροβολήσει και μετά ζητούσες να επιστρέψει η σφαίρα...
Αποδίδω τη στάση αυτή σε φόβο για τα στατιστικά δεδομένα ότι λόγω της μετανάστευσης θα ήταν λιγότερα στις περιοχές που ενδιαφερόταν κυρίως η Ομόνοια πολιτικά. Στην Κορυτσά όμως κρινόταν το αν υπάρχει Ελληνισμός. 

- Ο φόβος πάντα θα καλλιεργείται όσο η Ελλάς δεν παρεμβαίνει και δεν πιέζει το αλβανικό κράτος να εφαρμόσει καλύτερη πολιτική απέναντι στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Η Ομόνοια θα μπορούσε να συμμετάσχει στην απογραφή και στη συνέχεια να καταγγείλει τα αποτελέσματα βλέποντας ότι δεν ήταν σωστά. Πως μπορεί να καταγγείλει αποτελέσματα σε κάτι που δεν συμμετείχε;

- Η Ομόνοια δήλωσε αποχή μία εβδομάδα πριν την απογραφή και η Αθήνα βρέθηκε προ εκπλήξεως. Στην Κορυτσά προετοίμαζα την απογραφή επί ένα χρόνο και είχα επικοινωνία με ΟΛΟΥΣ τους φορείς του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Ήταν δυνατόν να βγω και να πω στους Έλληνες «μην συμμετέχετε στην απογραφή» όταν λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της Ομόνοιας είχα επισκεφθεί το τελευταίο χωριό για αυτόν το σκοπό; Θα ήταν σαν να αυτοκτονούσα και μαζί μου εξέθετα το εθνικό κέντρο που εκπροσωπούσα.
Επιχείρημα για την αποχή, ήταν οι εκφοβισμοί των Αλβανών για όσους δηλώσουν Έλληνες και δεν είναι καταγεγραμμένοι επισήμως με αυτή την εθνικότητα ότι θα τους επιβληθούν ποινές.
Είπα στους Έλληνες της Κορυτσάς τότε: «Μην σας φοβίζει η αλβανική προπαγάνδα με τις απειλές της γιατί εδώ δεν διακυβεύεται το ΠΟΣΟΙ ΕΙΣΤΕ αλλά το ΑΝ ΕΙΣΤΕ».

- Με τις κινήσεις μου ξέρω ότι δημιούργησα πολλούς εχθρούς. Είμαι ευτυχής γιατί οι εχθροί μου βρίσκονται ψηλά και οι φίλοι μου χαμηλά. Και αυτό με κάνει ιδιαίτερα περήφανο. Από τότε που έφυγα από την Κορυτσά με έχουν τιμήσει επτά βορειοηπειρωτικοί φορείς και ένας εξ αυτών από την Αμερική. Αυτό δείχνει ότι η δράση μου στην περιοχή δεν προκάλεσε δυσαρέσκεια στην πλειοψηφία των Βορειοηπειρωτών αλλά μάλλον τους ικανοποίησε.

- Τώρα διώκομαι για πειθαρχικά παραπτώματα. Το επίσημο σημείο διαφωνίας δεν είναι η χρήση του όρου «Βόρειος Ήπειρος». Συνεπώς εφεύρουν άλλες κατηγορίες. Δεν μετανιώνω όμως ποτέ για ότι έκανα. Εμένα με ενδιαφέρει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός και τι θα γίνει στην περιοχή.

- Πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος πολιτικός και κομματικός φορέας καθαρά ελληνικός που θα εκπροσωπεί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Σε αυτό υποχρεούται να πρωτοστατήσει το εθνικό κέντρο. Δεν μπορεί η σημερινή Ομόνοια με το ΚΕΑΔ να λένε ότι είναι αποκλειστικοί
αντιπρόσωποι του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού από τη στιγμή που υπάρχει ένα κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» και μία οργάνωση «Ομόνοια Περιφέρειας Κορυτσάς».

- Ας σταματήσει η ελληνική εξωτερική πολιτική με το σταυρό στο χέρι και να φοβάται μην κατηγορηθεί για παρέμβαση στα εσωτερικά άλλης χώρας. Μπορεί να παραδειγματιστεί από την πολιτική της Ουγγαρίας για την εθνική μειονότητα της στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας.

- Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας παραμένει ενεργό γιατί δεν καταργήθηκε από καμία άλλη συνθήκη και βάσει αυτού πρέπει οι Βορειοηπειρώτες να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.



διαβάσαμε τη συνέντευξη στο toorama.blogpot.gr

7 σχόλια:

  1. as "kratame mikro kalathi" kalytera!
    o kyrios dioketai poinika gia kakodiaxeirisi tin periodo pou htan proksenos stin koritsa! stis 27 Iouniou einai to dikastirio...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είπε κι άλλα ο πρόξενος που δηλώνουν την πνευματική του οξυδέρκεια!!!

    είπε ας πούμε ότι, αποτέλεσμα του μεγάλου έργου του ήταν το γεγονός ότι, ΜΟΝΟ στην Κορυτσά απογράφησαν 35.000 Έλληνες!!!!

    Ρε πρόξενε... δεν τα μαθες?! Οι Αλβανοί, ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ, μας έβγαλαν 24.000!!! Εσύ, τους 35000 της Κορυτσάς μόνο... που τους βρήκες?! Κάποιοι νομίζουν (συμπεριλαμβανομένου του πρώην προξένου) ότι οι Βορειοηπειρώτες τρώνε (ακόμα) κουτόχορτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια! Φαντάζομαι ότι η Σικουρίμι σου κόβει κάποιο μισθό! Συνέχισε να θεωρείς αξιόπιστα τα αλβανικά δεδομένα...Του χρόνου οι Αλβανοί θα δώσουν 2.400 και συ να υπερθεματίσεις - 240! Μπράβο ρε πατριώτη! Ο Καμαρινός πήγε σε 60 χωριά στη Κορυτσά και ήταν εκεί στην απογραφή. Εσύ πού ήσουν?

      Διαγραφή
  3. Ο πρόξενος... ας κοιτάξει να μην πάει φυλακή πρώτα και ας αφήσει τις πατριωτικές κορώνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυλακή πήγε κι'ο Κολοκοτρώνης. Ηταν ένοχος? Ο Καμαρινός είναι πατριώτης που τον τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί γιατί δεν μπορούσαν να τον αντιμετωπίσουν ευθέως! Εσύ τί είσαι? Αλβανός?

      Διαγραφή
  4. Κατ' αρχήν, μπράβο στα παιδιά του "Βόρειος Ήπειρος.GR" για αυτή την αποκλειστικότητα. Να το λέμε κι αυτό...

    Από εκεί και πέρα οι αποκαλύψεις του Προξένου, όπως και όλη του η συνέντευξη, ήταν συγκλονιστικές. Όχι ότι είπε πράγματα που δεν υποψιαζόμασταν πάνω κάτω, αλλά άλλο να έχεις απλά κάτι υπ' όψιν σου κι άλλο να τα ακούς από έναν από τους πρωταγωνιστές.

    Όσο για τους από πάνω, δεν άκουσα να λέει ο Καμαρινός κάτι που ήταν ανακόλουθο. Και για τις "πατριωτικές κορώνες", αναρωτιέμαι: ως πότε ο κάθε άνθρωπος που πάει να κάνει κάτι διαφορετικό από το να προσκυνάει θα θεωρείται "υπερπατριώτης", "λαϊκιστής" ή ότι βγάζει "πατριωτικές κορώνες";;;

    Έτσουξε τελικά σε κάποιους ε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιχάλης Νάτσιος12 Απρ 2013, 9:39:00 μ.μ.

    Αίσχος και πάλι αίσχος σε όσους έχουν το θράσος να σταυρώνουν τον Καμαρινό. Ο Πρόξενός μας, αυτός είναι ο τίτλος που του απονέμουν οι Βορειοηπειρώτες, έκανε το καθήκον του και πέρασε στη διαθεσιμότητα. Εκεί τον οδήγησαν οι πουλημένοι του Δρούτσα και του Παπανδρέου. Δεν είναι να εκπλήσσεται κανείς. Τον ηγέτη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τον Κολοκοτρόνη, δεν τον οδήγησαν στις φυλακές; Θυμάται όμως κανείς τους δήμιους που οδήγησαν τον Κολοκοτρόνη στα κάτεργα στο κάστρο του Ναυπλίου; Κανείς! Τον Κολοκοτρόνη τον μνημονεύουμε όλοι. Κι ας μην είναι Κολοκοτρόνης! Ο Καμαρινός ήταν ένα καμάρι της ελληνικής διπλωματίας στην Αλβανία. Έκανε όμως ένα λάθος στο οποίο, κατά καιρούς έχουν υποπέσει όλοι οι παθιασμένοι πατριώτες! Τάραξε τα νερά! Μ' αυτό δεν θέλω να υποτιμήσω και τους υπόλοιπους προξένους της Ελλάδας στην Κορυτσά και ιδιαίτερα τον σημερινό, τον κ.Πεδιώτη. Ο Καμαρινός όμως πέρα από το αλβανικό κατεστημένο τόλμησε να τα βάλει και με το δικό μας κατεστημένο. Το οποίο όταν πρόκειται για μάχες μέσα στο είδος είναι σαν η γκορτσιά μπολιασμένη με αχλαδιά! Κι αυτό πλήρωσε. Τον συνάντησα πριν δυο μήνες στο Γαλάτσι, στην Αθήνα. Περπατούσε συλλογισμένος. Τον είχα συναντήσει μόνο μια φορά στην Κορυτσά και δεν ήμουν σίγουρος αν με θυμόταν. Μια φωνή μέσα μου σαν να με πρόσταξε να του μιλήσω και του απευθύνθηκε με το προσφιλές "Κύριε Γενικέ!". Ξαφνιάστηκε σαν ο άνθρωπος που είχε χρόνια να τον προσφωνούν στο όνομα του, με κοίταξε με μάτια πονεμένα και μου είπε έτοιμος να δακρύσει: "Κάπου ανταμώσαμε, αλλά να με συγχωρέσεις δεν σε θυμάμαι!." Αφού του είπα ποιος είμαι μιλήσαμε για μερικα λεπτά. Δεν θεωρώ σωστό να αναφέρω λεπτομέρειες, αλλά δεν μπορώ να μην εκφράσω τη λύπη μου για τους μανδαρίνους του Ελληνικού ΥΠΕΞ που ποτέ (όχι μόνο στην περίπτωση Καμαρινού, γιατί όλοι οι έλληνες διπλωμάτες που εργάστηκαν με αφοσίωση στο Αργυρόκαστρο και στην Κορυτσά δεν έτυχαν της αναγνώρισης που θα έπρεπε) δεν στήριξαν τους έλληνες διπλωμάτες που εργάστηκαν στη Αλβανία. Ο Καμαρινός, γόνος παραδοσιακής πατριωτικής οικογένειας, πλήρώνει σήμερα τι τίμημα της αλήθειας που μετέφεραν στην Αθήνα οι διπλωματικές αναφορές τους, οι οποίες υπενθύμιζαν στον εθνικό κέντρο τις υποχρεώσεις τους. Όταν το Εθνικό Κέντρο δεν έχει τα κότσια να τηρήσει αυτές τις υποχρεώσεις, το έχει πιο εύκολο να σταυρώνει τα παιδιά του που τις υπενθυμίζουν. Τελικά αυτή είναι η ελληνική κατάρα! Γι' αυτό πολλές φορές σαν αναλογίζουμε γιατί δεν αποδίδουν οτι προσπάθειές μας, οδηγούμε στο ίδιο συμπέρασμα: Κάποιοι δεν γνωρίζουν τη λέξη υπιοχρέωση, γνωρίζουν μόνο τη λέξη! προνόμια. Οθωμανικό κατάλοιπο, συμφωνώ. Αλλά να που χρειάζονται πολλά χρόνια να το αποβάλλουμε! Πιο εύκολο είναι για μας να σταυρώσουμε τον Καμαρινό, παρά να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις!
    Μιχάλης Νάτσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή