Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Αλβανία: Εκδήλωση για οικονομική ενίσχυση των ατόμων με περιορισμένες δυνατότητες.

Ξέρας: Προτεραιότητα η αποκατάσταση , η προσαρμοστικότητα του περιβάλλοντος και η απασχόληση
Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρος Ξέρας, συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε  το Αλβανικό  Ίδρυμα για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες με θέμα "Οικονομική ενίσχυση των ατόμων με περιορισμένες δυνατότητες".

Ο Υπουργός κ. Ξέρας επαίνεσε ως μια πραγματικά σημαντική πτυχή, την απασχόληση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, επισημαίνοντας ότι «η απασχόληση των ατόμων με  περιορισμένες δυνατότητες επηρεάζει μια σειρά από παράγοντες, όπως είναι η νοοτροπία των εργοδοτών  ήτε είναι του δημόσιου ή του ιδιωτικού, η έλλειψη προσβασιμότητας του περιβάλλοντος,η οποία όχι μόνο τους καθιστά δύσκολη την ένταξη στην αγορά εργασίας, αλλά και στην κοινωνία, κλπ..
 
«Είναι δικαίωμά σας να έχετε την ευκαιρία να εργαστείτε σε προσαρμοσμένες και προσιτές θέσεις εργασίας , απευθύνθηκε ο Υπουργός στους εκπροσώπους των ατόμων με ειδικές ανάγκες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι για να επιτευχθεί η πλήρης και προσαρμοστική  απασχόληση   πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από όλους, από  τους κρατικούς θεσμούς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων και όλης της κοινωνίας , γιατί πολλές φορές η απασχολησή σας εμποδίζεται από τη νοοτροπία της κοινωνίας. Η χαρά των υπηρεσιών υποστήριξης είναι επίσης ένα κοινωνικό δικαίωμα για να αντισταθμίσουν τα πιθανά εμπόδια όπου εμείς «οι άνθρωποι με περιορισμένες δυνατότητες φαινομενικά » έχουμε δημιουργήσει, δίχως να φανούμε τόσο  προσεκτικοί. Η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους είναι ένα δικαίωμα που θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου, κάθε φορά που θα κατασκευάσουμε ένα νέο κτίριο ή κάθε φορά που θα σκεφτόμαστε να «εκσυγχρονίσουμε», το παλιό. "
Στη συνέχεια ο υπουργός κ. Ξέρας είπε ακόμη ότι μια άλλη σημαντική προτεραιότητα είναι «όχι μόνο η παροχή υπηρεσιών και υποστήριξης για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και η προώθηση των αξιών και των δεξιοτήτων, όχι μόνο για να εργαστούν, αλλά συγχρόνως  για να είναι δημιουργικοί και επαγγελματίες σε διάφορους τομείς . "
Ο υπουργός Εργασίας ευχαρίστησε την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και τον πρέσβη Αλεξάντερ Αρβιζού, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, για την υποστήριξη που προσέφεραν και εξέφρασε την προθυμία  να εμβαθύνει τη συνεργασία με την USAID και άλλους χορηγούς για την υλοποίηση των έργων και προγραμμάτων που επικεντρώνονται στην αύξηση της πρόσβασης και στην ένταξη των ευπαθών ομάδων.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα του σχεδίου  «Οικονομική ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία», που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), σε τρεις περιφέρειες της χώρας, Σκόδρα, Τίρανα και  Ελμπασάν. Το έργο επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και στην ένταξή τους στην κοινωνία μέσω παρεμβάσεων που θα διασφαλίζουν την πλήρη ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Το Ίδρυμα μέσω του σχεδίου, έχει εργαστεί για την ευαισθητοποίηση των εργοδοτών  για την επιβολή του νόμου για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες και για την αύξηση της ικανότητας των ατόμων που αναζητούν εργασία με αναπηρίες για να αναγνωρίσουν και να τεθούν σε μια διαδικασία  απασχόλησης, οργανώνοντας προγράμματα  συμβουλών, καθοδήγησης και υποστήριξης για να αναζητήσουν και να διατηρήσουν μια θέση εργασίας, οικοδομώντας μιας επιτυχημένη και σταθερή σχέση με τους εργοδότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου