Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Συνέδριο των Σλάβων στα Τίρανα ενόψει των εκλογών του Ιουνίου

Χθες έλαβε χώρα το Συνέδριο των Σλάβων στην Αλβανία, που είχε ως σύνθημα ‘ενωμένο και ολοκληρωμένο’ στο οποίο συμμετείχαν 140 άτομα, εκπρόσωποι των σλαβικών ενώσεων της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων.
Στο Συνέδριο των Σλάβων παραβρέθηκαν, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, εκπρόσωπος των Βλάχων και των Ρομά, ενώ δεν πήγαν εκπρόσωποι των Ελλήνων και των Σέρβων, οι οποίοι απέστειλαν έγγραφη υποστήριξη στις εργασίες του συνεδρίου.


Από σλαβικής πλευράς, παρόντες ήταν  ο πρέσβης των Σκοπίων στην Αλβανία, εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Σλαβικού Κογκρέσου, εκπρόσωπος των Σλάβων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Παγκόσμιου Σλαβικού Κογκρέσου, Τοντόρ Πετρόφ,  που τόνισε ότι «έχουμε ιστορική υποχρέωση, εκατό χρόνια μετά τη διαίρεση της Μακεδονίας, να ενωθούμε να υπερβούμε τις προσωπικές ματαιοδοξίες να ενώσουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις των Σλάβων, εν όψει των αλβανικών εκλογών του Ιουνίου».

Επίσης, ο ηγέτης της «μακεδονικής συμμαχίας στην Αλβανία», Έντμοντ Τεμέλκο, ζήτησε από τους εκπροσώπους των σλαβικών ενώσεων να μην ψηφίσουν ούτε τους δεξιούς του Δημοκρατικού Κόμματος, ούτε τους σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού κόμματος, αλλά να ψηφίσουν τη ‘Συμμαχία’.

Ο Τεμέλκο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επέτειο των 100 χρόνων του αλβανικού κράτους, αλλά αντιτάχθηκε έντονα στις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος είχε ζητήσει τότε, την ενοποίηση όλων των αλβανικών εδαφών.

«Τα Σκόπια δεν έχουν καταλάβει αλβανικά εδάφη», είπε ο Τεμέλκο και παρότρυνε τους συμπατριώτες του να τον ψηφίσουν για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους.
--


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου