Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ελληνοαλβανική επιτυχία στη …Γερμανία


8DD66D993D77CBCA919057CE660427EFΤο πρώτο βραβείο Μυθοπλασίας, Golden Horseman, κέρδισε η ταινία μικρού μήκους συμπαραγωγής ΕΡΤ, «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία
Ημέρες μετά από τη βράβευσή του στην κατηγορία καλύτερης ταινίας μικρού μήκους από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το «Χαμομήλι» του αλβανικής καταγωγής έλληνα Νεριτάν Ζιντζιρία αποσπά ένα ακόμα βραβείο.
Αυτή την φορά στο εξωτερικό.
Η ανοδική πορεία του «Χαμομηλιού» φάνηκε από την αρχή. Απέσπασε το Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο περσινό 35ο Φεστιβάλ Δράμας αλλά και το νεοσυσταθέν Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Κέρδισε επίσης τον «Χρυσό Διόνυσο» – 1ο Βραβείο Μυθοπλασίας, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η επιτυχία στη Δρέσδη δεν είναι διόλου ασήμαντη υπόθεση. Περισσότερες από 2.500 ταινίες προερχόμενες από παραπάνω από 80 χώρες συναγωνίζονται για μια θέση στις οθόνες του FilmFest Dresden. Εν τέλει επιλέγονται μόλις 18 ταινίες μυθοπλασίας και 18 ταινίες κινουμένων σχεδίων προκειμένου να συμμετάσχουν στα διαγωνιστικά προγράμματά του. Παράλληλα το φεστιβάλ διοργανώνει προβολές - αφιερώματα σε συγκεκριμένες χώρες ή θεματικές. Η φετινή διοργάνωση περιελάμβανε ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα με τίτλο «Focus Greece: Society in Motion» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ της Δράμας.
Από την πρώτη προβολή του το «Χαμομήλι» κατάφερε να κερδίσει κοινό και κριτικούς που αγκάλιασαν την μια ταινία γεμάτη αφοπλιστικές εικόνες και ούτε μια λέξη διαλόγου. Η ερμηνεία της Γιώτας Χατζηιωάννου που πρωταγωνιστεί στον ρόλο μια γηραιάς γυναίκας αντιμέτωπης με το χιόνι και ένα  πολύ πεισματάρικο γαϊδούρι συμβάλλει τα μέγιστα στην επιτυχία της. Το «Χαμομήλι» είναι μια άψογη αφετηρία για τον σκηνοθέτη που γεννήθηκε στην Αλβανία το 1989  και  2007 σκηνοθέτησε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του «Την καλύτερη νύφη» για την οποία βραβεύθηκε ως καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης στο 31ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας.
Ήδη, η Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου (César Academie des Arts et Techniques du Cinéma) ζήτησε να συμπεριλάβει το «Χαμομήλι» στη διοργάνωση Les Nuits en Or, ένα αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς σε συνεργασία με την UNESCO, ενώ η σημαντική βράβευση στο FilmFest Dresden άνοιξε τις πόρτες για την προβολή της ταινίας σε διεθνή φεστιβάλ ανά τις πέντε ηπείρους.
Το «Χαμομήλι» αναπτύχθηκε και χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του Μικροfilm 2011 και είναι μια συμπαραγωγή της Ε.Ρ.Τ., της Highway Productions του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, της 90 Productions του Μπουγιάρ Αλιμάνι και του Νεριτάν Ζιντζιρία που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου