Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

«Μεγάλη Αλβανία» οραματίζεται ανερχόμενο αλβανικό κόμμα

Ελληνικά τοπωνύμια όπως είναι γνωστά στα αλβανικά μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς αν κοιτάξει λίγο πιο προσεκτικά τους τοίχους του γραφείου όπου στεγάζεται το κόμμα του εθνικιστή πολιτικού Κρέσνικ Σταχίου στα Τίρανα. Korfuzi για Corfu (Κέρκυρα), Janina για Ιωάννινα, Selaniku για Θεσσαλονίκη και Çamëria για ένα κομμάτι της Ηπείρου είναι μερικά από τα ελληνικά τοπωνύμια που διακρίνει κανείς στο λογότυπο του κόμματος. Και όχι μόνο...
Εύκολα διακρίνονται τοπωνύμια που ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της Αλβανίας και εκτός από την Ελλάδα βρίσκονται στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Οι Αλβανοί θεωρούν ότι αυτές οι περιοχές τους ανήκουν, από τους Βαλκανικούς Πολέμους και αρκετοί εξακολουθούν να κατοικούν σε κάποια απ’ αυτά τα μέρη ως μειονότητες, στα 100 χρόνια αφότου ορίστηκαν τα σύνορα της Αλβανίας.
“Αν οι Αλβανοί θέλουν να ζήσουν στο μέλλον με τους Έλληνες, τους Σέρβους, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), τι τους εμποδίζει να αφαιρέσουν τα σύνορα μεταξύ τους;”, είπε ο Σταχίου σε συνέντευξη στο Reuters.
Ο Σταχίου υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να ενοποιηθούν η προεκλογική του καμπάνια βρίσκει απήχηση μεταξύ των φτωχών Αλβανών.
Εξάλλου και ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ανεξαρτητοποίηση της Αλβανίας, είχε αναφερθεί σε πόλεις της Ελλάδας, της Σερβίας, του Μαυροβούνιου και της ΠΓΔΜ ως “αλβανικά εδάφη”.
Στο μεταξύ, κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Σταχίου, ο οποίος ήταν πρώην δικαστής, “Κόκκινη και Μαύρη Συμμαχία” θα καταλάβει την τρίτη θέση στις εκλογές της 23ης Ιουνίου και θα μπορούσε να παίξει ρόλο-κλειδί στο σχηματισμό κυβέρνησης.


Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου