Σάββατο 20 Απριλίου 2013

KΟΣΟΒΟ Ιστορική συμφωνία Σέρβων και Αλβανών

Σε συμφωνία-ορόσημο για τις σχέσεις της Σερβίας με το Κόσοβο, προχώρησαν χθες η κυβέρνηση της Σερβίας και η αλβανική ηγεσία στην Πρίστινα, μετά από πολύμηνη και τεταμένη διαπραγμάτευση υπό την ύπατη εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον (και το άγρυπνο μάτι του αμερικανικού παράγοντα), ανοίγοντας έτσι τον ευρωπαϊκό δρόμο του Βελιγραδίου, αλλά και της Πρίστινας.

Το καθεστώς του βόρειου Κοσόβου, το οποίο κατοικείται κυρίως από Σέρβους, που δεν αναγνωρίζουν την αλβανική κυβέρνηση, ήταν από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στην εξάμηνη διαπραγμάτευση. Η συμφωνία αναφέρει στο άρθρο 14, ότι καμία πλευρά δεν θα εμποδίσει την εισδοχή της άλλης στην Ε.Ε. Ενώ με το άρθρο 9 οι Σέρβοι κατοχυρώνουν δικαιώματα εκτελεστικής, δικαστικής και αστυνομικής εξουσίας στην κοινότητα των σερβικών δήμων στο βόρειο Κόσοβο.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι η επίτευξη της συμφωνίας ήταν δύσκολη, και υπάρχουν άνθρωποι και στις δύο πλευρές που δεν θα ικανοποιηθούν. Τόνισε, όμως, πως σηματοδοτεί μία νέα εποχή.
Σέρβοι αξιωματούχοι ανέφεραν, ότι η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση των κρατικών αρχών στο Βελιγράδι. «Θα ενημερώσουμε την ΕΕ έως τη Δευτέρα εάν αποδεχόμαστε ή όχι τη συμφωνία», δήλωσε ο σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως το καλύτερο που η Σερβία έχει λάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου