Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Δήμος Πωγωνίου και κάτοικοι απαιτούν μεγαλύτερη ασφάλεια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στην Κακαβιά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του τελωνείου Κακαβιάς οργανώνει την Κυριακή 26 Μαΐου ο δήμος Πωγωνίου με αίτημα προς την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και της παραμεθόριας περιοχής.Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί με το δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη να δηλώνει στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» ότι ο δήμος και οι κάτοικοι με τους φορείς των αποδήμων ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για να επανέλθει το αίσθημα ασφαλείας στο ακριτικό Πωγώνι. Όμως, δυο εβδομάδες μετά το διπλό φονικό, με θύματα ζευγάρι ηλικιωμένων στα Κτίσματα, από 30χρονο Αλβανό ο οποίος συνελήφθη, παρά τις αντιδράσεις και το αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, δεν υπάρχει ανταπόκριση και το ραντεβού που ζήτησαν από κοινού ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον δήμαρχο Πωγωνίου, δεν έχει οριστεί...Για τη συνάντηση παλεύει και η Ομοσπονδία Πωγωνησίων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Εκκρεμεί το ραντεβού
«Στηλιτεύουμε την στάση του υπουργού και την αδιαλλαξία του, δεν βρίσκει χρόνο για να ακούσει τα προβλήματα των ακριτών», λέει με νόημα ο κ. Καψάλης, προσθέτοντας ότι οι εναπομείναντες κάτοικοι στα χωριά κλειδώνουν από νωρίς το βράδυ τις πόρτες τους και ζουν με την αγωνία και το φόβο.Υπενθυμίζει ότι προ διμήνου δεν έγινε η συνάντηση, που είχε κλειστεί με τη συνδρομή των αποδήμων, με τον κ. Δένδια. «Τότε μας είπαν ότι θα μας καλούσαν σύντομα, αλλά πέρασε πολύς καιρός, μεσολάβησε το τραγικό γεγονός με τη διπλή δολοφονία», σημείωσε ο δήμαρχος Πωγωνίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου είχε δεχθεί σε εκείνη την επίσκεψη στην Αθήνα το δήμαρχο Πωγωνίου και είχε υποσχεθεί να μεταφέρει τα αιτήματα στον υπουργό.

Να επιστρέψουν οι αστυνομικοί
Και τότε και τώρα ο δήμος απαιτεί επάνδρωση, πλήρως, όλων των αστυνομικών τμημάτων, επιστροφή όλων των συνοριοφυλάκων και επάνδρωση και των στρατιωτικών φυλακίων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.Πολλοί από τους συνοριοφύλακες έχουν μεταφερθεί σε καθήκοντα άλλων αστυνομικών υπηρεσιών στα Γιάννινα, ενώ υπάρχει και η ακατανόητη μετακίνηση δυνάμεων στον Έβρο, γεγονός που αποδυναμώνει την αστυνόμευση στο Πωγώνι και σε όλη την παραμεθόρια περιοχή. Ο στρατός έκλεισε τα περισσότερα φυλάκια του και είναι εύκολη η είσοδος από την Αλβανία.Το τελευταίο διάστημα, μετά το διπλό φονικό και την... κάθοδο των κατοίκων στα Γιάννινα με διαδήλωση έξω από το αστυνομικό και το δικαστικό μέγαρο, φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί οι περιπολίες της αστυνομίας, όχι ο αριθμός των αστυνομικών στα τμήματα, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Πωγωνίου.«Είναι εμφανής, επισημαίνει ο κ. Καψάλης, η αύξηση των περιπολιών, τα αστυνομικά οχήματα περνούν από τα χωριά, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή η παρουσία, η επάνοδος των αστυνομικών που άλλοτε υπηρετούσαν είναι αναγκαία».

Λεωφορεία από τα χωριά
Ο δήμαρχος Πωγωνίου σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι το αίτημα για ενίσχυση της αστυνόμευσης και της ασφάλειας στην περιοχή δεν συνδέεται με τα σχέδια του υπουργείου για Κέντρο Κράτησης παράνομων μεταναστών στο παλιό ΚΤΕΟ Κακαβιάς, θέμα που έχει εξελιχθεί ερήμην του δήμου και χωρίς να γίνει διάλογος μέχρι τώρα.Για τη μετάβαση των κατοίκων στην συγκέντρωση της Κυριακής στην κακαβιά ο δήμος δρομολογεί λεωφορεία με ώρα αναχώρησης στις 10:30 το πρωί και τις διαδρομές εξής:
-Κουκλιοί-Παρακάλαμος-Σιταριά-Κρυονέρι-Κακαβιά.
-Κεφαλόβρυσο-Ωραιόκαστρο-Άγιος Κοσμάς-Βήσσανη-Δελβινάκι-Κακαβιά.
-Αγία Μαρίνα-Καστανή-Χαραυγή-Κτίσματα-Κακαβιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου