Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Προσκύνημα στο Κούγκι και τον αγώνα των Σουλιωτών

souliΜε την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις στον Ιερό Βράχο του Σουλίου. Οι εκδηλώσεις φέτος ήταν τριήμερες και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου από ολόκληρη την Ήπειρο.
Την Κυριακή οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Οι ιστορικές στιγμές αναβίωσαν στον βράχο του Κουγκίου, εκεί όπου ο Καλόγερος Σαμουήλ ανατίναξε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων.
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Σταύρος Καλογιάννης, το Κοινοβούλιο ο βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας, ενώ παραβρέθηκαν βουλευτές κόμματων, καθώς και εκπρόσωποι της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Ηπείρου.
  «Ήρθαμε και φέτος ως απλοί προσκυνητές. Το Σούλι είναι συνυφασμένο στην συνείδηση των Ελλήνων, ως αγώνας για την ελευθερία. Είναι ένα διαχρονικό μήνυμα», δήλωσε ο κ. Καλογιάννης.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Αντώνης Μπέζας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων , τόνισε ότι ο αγώνας των Σουλιωτών είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρος από ποτέ. «Εθνική ανεξαρτησία, δεν είναι μόνο η εδαφική ακεραιότητα, αλλά και οικονομική ακεραιότητα, γι αυτό αγώνας των Σουλιωτών είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρος από ποτέ. Σήμερα δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα για να είναι η χώρα οικονομικά ανεξάρτητη, αυτοδύναμη για να βγούμε από τα μνημόνια» είπε.
Στο ίδιο πνεύμα, κινήθηκε και η δήλωση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος υπογράμμισε πως «όταν θέλουμε ως Έλληνες να έχουμε αύριο, χρειάζονται θυσίες».
Νωρίς το πρωί, δρομείς από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στον «Δρόμο Θυσίας», καλύπτοντας διαδρομή 12 χιλιομέτρων, με αφετηρία τη Γλυκή και τερματισμό στο Σούλι μέσα από το φαράγγι του Αχέροντα.
Οι εκδηλώσεις επισκιάστηκαν από φραστικά επεισόδια μεταξύ μελών της Αδελφότητας το Ηρωικό Σούλι και της Χρυσής Αυγής, τα οποία δεν πήραν διαστάσεις προκάλεσαν όμως την αντίδραση της πρώτης η οποία καταγγέλλει τα γεγονότα και καυτηριάζει τη στάση της αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου