Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Η δική μου πατρίδα, η δική σας πατρίδα.

του γιατρού Γιώργου Μάνου
Χωριά ερειπωμένα και χωρίς οδική πρόσβαση και κάποια άλλα με υπερήλικες, με μάτια δακρυσμένα σε αναμονή του καλοκαιριού ή κάποιας γιορτής, με μια κρυφή ελπίδα μήπως δουν τα εγγόνια και τα παιδιά τους. Χωράφια χορταριασμένα και κάποια άλλα μικροί λόγγοι, καταφύγιο των αγριμιών της φύσης.
Εμφανής η έλλειψη του νοικοκύρη. Οι πόλεις δίχως Έλληνες.

Τόπος χωρίς ελπίδα, αφημένο στο χέρι κάποιων ζητιάνων ψήφων, για τη δικιά τους ευτυχία.
Όλοι εμείς, φταίχτες, παρακολουθούμε το δράμα σαν να είναι μια συνηθισμένη θεατρική παράσταση.
Παρακολουθούμε την αγωνία των εναπομεινάντων να μεγαλώνει καθώς η προσμονή τους ξεγέλασε για άλλη μια φορά.
Οι φόβοι που δεν μπορούν να τους ομολογήσουν ούτε στον εαυτό τους, θα επιβεβαιωθούν. Δεν θα δουν τους δικούς τους και αυτή τη φορά. Αυτό γιατί κάποιοι φρόντισαν να μη έχει δρόμο, φως, νερό.
Ξεγελασμένοι, περιφρονημένοι από την ίδια τους τη μάνα πατρίδα, τους βρίσκεις να προσκυνούν το Θεό σε εκκλησίες και παρεκκλήσια μήπως γίνει το θαύμα.

Ο πικραμένος ήχος των καμπανών και η απόγνωσή τους, τους προκαλούν ψευδαισθήσεις και οφθαλμαπάτες. Ακόμα και άνθρωποι, ανδρειωμένοι μέσα στην κόλαση των βάρβαρων χρόνων του κομουνισμού , νομίζουν ότι τυχοδιώκτες και χαφιέδες εκείνων των καταραμένων χρόνων, αλλά και κυρίως άλλοι σύγχρονοι μασάδες και ιντριγκαδόροι, που τους απλώνουν το χέρι για να τους αρπάξουν άλλη μία φορά την ψήφο, είναι σωτήρες. Έτσι υπογράφουμε άθελά μας την καταδίκη του τόπου στο μαρασμό και στο θάνατο. Και εμείς οι σύγχρονοι πόντιοι Πιλάτοι να σφυρίζουμε ανέμελα και αδιάφοροι μέσα σε λιγότερο ή περισσότερο ακριβά αυτοκίνητα και σπίτια και σύγχρονους καφενέδες, πιθανών σε συνοικίες που θα τις ονομάσουμε Νέο Αργυρόκαστρο, Νέα Χειμάρρα ή και Νέο Δέλβινο.


Λεονταρισμοί, εκφοβισμοί και εκβιασμοί σε αδύναμα ανθρωπάκια.
Ρητορείες και παχιά λόγια σε ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν τι τους λένε.
Πάτημα στον κάλλο, εκεί που τους πονάει πιο πολύ , με ψεύτικες υποσχέσεις για συντάξεις δικαιώματα και ελευθερίες.
Εμβολιασμένοι από τη σύγχρονη ηθική, όχι μόνο δεν δοξάζουμε προγόνους , πατεράδες και αδέρφια όπως Σπυρομήλιος, Κόκκαλης, Θ. Λιώλης, Σαίνης, Οικονόμος, Ζώτος, Καραθάνος κ.α. αλλά θαυμάζουμε τους «μάγκες» που κάναν αρπαχτή, είτε κλέβοντας, είτε προδίδοντας ιδανικά και έθνος.
Και Εσύ Πατρίδα, που γέννησες εμάς, αβοήθητη να λιώνεις .

11 σχόλια:

  1. Γιώργο έως τώρα σε ήξερα μόνο για γιατρό και εν μέρη πολιτικό. Τώρα έμαθα πως είσαι και καλός συγγραφέας. Πολλοί απ τους πολιτικούς και τους γραφιάδες θα πρέπει να μάθουν από την πένα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το αρθρο αντικατροπτιζει ρεαλιστικα τη σημερινη καταντια του τοπου μας και των πολιτικων μας.γιατρε ζωγραφισες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. giatre mas leipeis ston entimo patriotiko agona

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 100 χρονια ο ιδιος πονος και δεν ξερουμε ος ποτε. ο σπυρομηλιος για αυτην τη κατασταση δεν υπεγραψε το προτο κολο της κερκυρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. giatre pragmati skiagrafises tin pragmatikotita to mono pou apomeni akoma na penmisoume ston kosmomas oti i doulebolanokaisorodoparea tha personanograta se ollo to bourko ke ti borioipiros se ligo kero

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. EΣΥ ΓΙΑΤΡΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΙΠΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως είδες να λέει κάτι διαφορετικό ο γιατρός? Δεν έβγαλε τον εαυτό του απέξω, μιλάει σε α πληθυντικό!
      Κι άνθρωποι σαν κι εσένα στενόμυαλοι που μόνο να κατηγορούν ξέρουν είναι οι πρώτοι που ψηφίζουν αγράμματους και δοσίλογους με την ελπίδα κάποιου ρουσφετιού.

      Διαγραφή
  7. pragmati anafereis polles alh8eies se azton ton kuklo anhkeis kai o idios mhn exeis aftapates kai oneiropolis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ta logia kala einai oi praxeis omws?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί δεν θέλετε να μάθετε την αλήθεια;Επειδή είναι πικρή;Δεν το ξέρετε ότι είμαστε τημωρημένοι από το θεό;Γιατί θα πείτε;Για τον απλό λόγο:εγκαταλήψαμε τον τόπο μας και τον παραδώσαμε στους αλβανούς.Και τώρα μιλάμε για πατριωτισμούς από τα σοκάκια της Ομόνοιας και τα γύρω καφενεία.Δεν είμασταν πλειοψηφία στις πόλεις των Αγίων Σαράντα , Δέλβινο και Εξαμίλια;Σίγουρα είμασταν. Φύγαμε και τις θέσεις μας τις κατέλαβαν οι χιλιάδες χορδές αλβανών καταπατητών από το Τεπελένι και μέχρι το Κόσοβο.Είμαστε τα πιο κουτοπόνηρα πλάσματα σε αυτόν τον κόσμο.Η πόλη των Αγίων Σαράντα σε συνδιασμό με τα Εξαμίλια και την αρχαία πόλη του Βουθρωτού, θα ήταν το καμάρι του Ελληνισμού .Ομως τα λαμόγια και απατεώνες της Ομόνοιας την πούλησαν στους αλβανούς για πέντε ψευτοδεκάρες.Απορώ το προξενείο στο Αργυρόκαστρο τι έκανε, μπροστά σε αυτήν την τραγωδία που έβλεπε.Στα χρόνια του κομουνισμού η πόλη ήταν δική μας κι όταν κερδίσαμε την ελευθερία την χάσαμε.Αλίμονό μας.Βγάλτε το στήθος στην Ομόνοια ψευτοπατριώτες, μήπως φοβήσετε και κανέναν πακιστανό εγληματία.Είμαστε οι χαμένοι αυτής της γης και ακόμη δεν καταλάβαμε ως κουτοπονηροι που είμαστε και πάνω από όλα άχρηστοι και δειλοί.Είναι η πικρή αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή