Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Η ενέδρα χάλασε τη μεγάλη έξοδο του Μαριάν Κόλα στην Αλβανία

Πώς εκτυλίχθηκε η μάχη που σταμάτησε τον αλβανό δραπέτη στον δρόμο του για τα ελληνοαλβανικά σύνορα

Ρισκάρισε κι έχασε ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος δραπέτης Μαριάν Κόλα στην τελευταία του έξοδο για την Αλβανία. Ποντάρισε κυρίως στην πυκνή ομίχλη που σκέπαζε χθες τα ξημερώματα την περιοχή Βροσίνα Ιωαννίνων και όπως όλα δείχνουν μαζί με το πρωτοπαλίκαρο του Ιλίρ Κούπα βγήκαν από το κρησφύγετό τους με σκοπό να περάσουν τον ποταμό Καλαμά και να διαφύγουν προς την Αλβανία.
KOLA EPIRUSPOSTOΓια δεκαπέντε εικοσιτετράωρα περισσότεροι από 500 αστυνομικοί ακόμα και επίλεκτες δυνάμεις του Λιμενικού σε καθημερινή βάση είχαν στήσει κλοιό για να φράξουν την έξοδο των δραπετών από τα σύνορα και να τους αποκλείσουν την περιοχή. Μια περιοχή ιδιαίτερα δύσκολη με χερσαία σύνορα 220 χιλιομέτρων και τουλάχιστον 500 δρόμους που οδηγούν στην ελληνοαλβανική μεθόριο.Ο Κόλα χθες τα ξημερώματα έβαλε σε εφαρμογή το τελικό σχέδιο διαφυγής. Βρέθηκε αντιμέτωπος με αστυνομικούς των ΕΚΑΜ που μετείχαν σε μια από τις ενέδρες στο κρίσιμο κομβικό σημείο και έπειτα από σκληρή μάχη έπεσε νεκρός. Μαζί του ήταν ο πιο στενός συνεργός του επίσης δραπέτης των φυλακών Τρικάλων Ιλίρ Κούπα, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει στη δασώδη περιοχή. Η αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψή τουβρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στον εντοπισμό του. Κηλίδες αίματος που βρέθηκαν στην περιοχή κάνουν τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι ο δραπέτης είναι τραυματισμένος.Ο Μαριάν Κόλα ήταν φρεσκοξυρισμένος, έχοντας αλλάξει εμφάνιση για να μην αναγνωρίζεται - οι προηγούμενες περιγραφές τον εμφάνιζαν με μούσι. Στο σημείο της σκληρής μάχης βρέθηκαν ανάμεσα στα άλλα ξυραφάκια καθώς και φαγητό για τη διαδρομή. Οι αξιωματικοί πιστεύουν ότι ο Κόλα και ο Ιλίρ Κούπα στο χρονικό διάστημα των δεκαπέντε ημερών που είχαν καταφύγει στην Ηπειρο είχαν εξασφαλίσει κρησφύγετο. Ιδιαίτερη προσοχή έδινε ο Κόλα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του. Το κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε δίπλα του ήταν αποσυναρμολογημένο προκειμένου να μην δίνει σήμα εντοπισμού.Στο σημείο της συμπλοκής βρέθηκε ένα Καλάσνικοφ με διπλό γεμιστήρα, ένα πιστόλι glock το οποίο εξετάζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν εκλάπη από αστυνομικό στην συμπλοκή στο Δίστομο και μια αυτοσχέδια χειροβομβίδα.

Η Συμπλοκή
Ο Κόλα και ο συνεργός του δεν επέλεξαν τυχαία το χθεσινό βράδυ για τη μεγάλη έξοδο. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ ευνοϊκές γι' αυτούς λόγω πυκνή ομίχλης. Εχοντας στον σάκο τα όπλα τους, εφόδια και ένα ραδιόφωνο, ο Κόλα και ο συνεργός του βγήκαν από την κρυψώνα. Ηταν «ένα βήμα πριν τη διαφυγή» μέχρι που έπεσαν σε αφανή ενέδρα.Περπατούσαν πεζή, μπροστά ο Κόλα και σε απόσταση δέκα μέτρων πίσω του ο Κούπα, έξω από την περιοχή Βροσίνα κοντά στο ποτάμι. Ηταν 4.30 τα ξημερώματα όταν ένας αστυνομικός - παρατηρητής τούς εντόπισε να πλησιάζουν και ειδοποίησε την ομάδα των αστυνομικών των ΕΚΑΜ που βρίσκονταν κοντά στη γέφυρα.Ηταν τόση η ομίχλη που οι δραπέτες κατάφεραν να πλησιάσουν στα 25 μέτρα. Οι αστυνομικοί των ΕΚΑΜ τούς ζήτησαν να παραδοθούν αλλά ο Κόλα σήκωσε το Καλάσνικοφ κι άρχισε να πυροβολεί προς την πλευρά των αστυνομικών που ανταπέδωσαν τα πυρά στη μάχη που ακολούθησε. Μια από τις σφαίρες τον έπληξε στην πλάτη προκαλώντας του τυφλό θανατηφόρο τραύμα.Από τα πυρά των κακοποιών τραυματίσθηκε στην κνήμη ένας αστυνομικός των ΕΚΑΜ ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση κι έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Η αντίδραση
Για «θεία δίκη» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Μιχάλης Τολίκας μετά το μνημόσυνο του αστυνομικού Γιώργου Ανδριτσόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε στη συμπλοκή με τους αδίστακτους κακοποιούς στο Δίστομο και χθες συμπληρώθηκαν σαράντα ημέρες.Χθες το πρωί λίγο μετά τη συμπλοκή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δένδιας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του τραυματία αστυνομικού.

Θέλουν ζωντανό τον υπαρχηγό του Μαριάν Κόλα!


Ζωντανό θέλει να συλλάβει η αστυνομία τον συνεργό και υπαρχηγό της συμμορία των Αλβανών Ιλίρ Κούπα. Τα ΕΚΑΜ παραμένουν στην περιοχή και με τις θερμικές κάμερες όλο το βράδυ «αναζητούσαν« τα ίχνη του δραπέτη.Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο Κούπα είναι τραυματισμένος και δύσκολα θα έχει αντέξει να μετακινηθεί το βράδυ, επομένως πιθανόν να βρίσκεται κρυμμένος σε κάποια κρυψώνα. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ημερησία",όλα τα σενάρια παραμένουν «ανοιχτά». Σημαντικό κρίνεται για την ΕΛ.ΑΣ. να συλληφθεί ο Κούπα, ώστε κατά την ανάκριση να αποκαλύψει τη δράση των δραπετών τους τέσσερις αυτούς μήνες συνολικά από την ημέρα της απόδρασης.Οι αστυνομικοί εντόπισαν πάντως χτες στο ρέμα του Ζαλογγοπόταμου, σε απόσταση 600 μέτρων από το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο διαβόητος δραπέτης Μαριάν Κόλα ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και ένα σακίδιο με τρόφιμα και εκτιμάται ότι τα ευρήματα ανήκουν στον καταζητούμενο αλβανό δραπέτη Ιλίρ Κούπα.Η εντύπωση, δε, ότι ο Κόλα με τον Κούπα ήταν είτε «φιλοξενούμενοι», είτε είχαν βρει κρησφύγετο σε κάποιο σπίτι είναι έντονη εξαιτίας των ευρημάτων που βρέθηκαν πάνω στον νεκρό Κόλα.
Ο φακός του στον νεκρό Κόλα!!!
Το πρόσωπο του νεκρού έχει καλύψει το αστυνομικό blog crimesonair με γκρι τετραγωνάκι. Τα χέρια του είναι σηκωμένα και δίπλα του φαίνεται το ραδιοφωνάκι που κουβαλούσε για να ακούει ειδήσεις. Μαζί του είχε και έναν μικρό μπαλτά, μάλλον για να κόβει τα κλαδιά στα δύσβατα μονοπάτια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου