Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Προκλητική απάντηση των Αλβανών για τους βανδαλισμούς στην Πρεμετή

Με μια ανακοίνωση που δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο- μαύρο και σχεδόν φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι πέτρες που έπεσαν στο ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο εκσφενδονίστηκαν τυχαία από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο!
Η ανακοίνωση αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε η επιτετραμμένη της αλβανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ερμίρα Μπράχο στο διάβημα που τής επιδόθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα το απόγευμα.

Το αλβανικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «επίσημα στοιχεία που μιλούν για διαφορετικές καταστάσεις» και ότι «στο Γενικό Προξενείο του Αργυροκάστρου βρέθηκε μια σχετικά μικρή πέτρα, η οποία - κατά τις προκαταρκτικές έρευνες - μπορεί να πετάχτηκε τυχαία από τους τροχούς κάποιου διερχόμενου οχήματος»!
Ειδικά, δε, για τα επεισόδια της Δευτέρας στην Πρεμετή στην ανακοίνωση αφήνεται να εννοηθεί ότι την ευθύνη για όσα συνέβησαν φέρουν οι ιερείς και οι πιστοί, οι οποίοι - κατά την κ. Μπράχο - «έσπασαν τον κλοιό της ιδιωτικής αστυνομίας, αφαίρεσαν τα προστατευτικά υλικά και μπήκαν στο κτίριο».
Στο μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας "Aulona", από κοινού με υπαλλήλους του Δήμου Πρεμετής, κατέλαβαν εκ νέου του κτίριο της εκκλησίας, καθάρισαν τους χώρους, αφαιρώντας εκ νέου ιερά σκεύη ενώ έκλεισαν με τοίχο πόρτες και παράθυρα για να εμποδίσουν τυχόν νέα προσπάθεια εισόδου των πιστών στον χώρο.
Νέος γύρος έντασης Κι όλα αυτά λίγο πριν την ανάληψη της εξουσίας από τους σοσιαλιστές του Έντι Ράμα. Η κυβερνητική αλλαγή στην Αλβανία και η μεταβίβαση της εξουσίας από τον Σαλί Μπερίσα στους σοσιαλιστές είχε δημιουργήσει την προσδοκία για βελτίωση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων. 
Μάλιστα ο κ. Ράμα που επισήμως αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Αλβανίας στις 15 Σεπτεμβρίου πριν από λίγες μέρες είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε συναντηθεί με τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο για να εκφράσει την πρόθεσή του για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Να τεθούν υπόψη όσα συνέβησαν για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. ζητά ο Γ. Κουμουτσάκος
Το θέμα, πάντως, φτάνει μέχρι και την Κομισιόν με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος συνδέει τις προκλήσεις εναντίον ορθοδόξων με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει αν έχει ζητήσει να ενημερωθεί όχι μόνο από την Αλβανική Κυβέρνηση, αλλά και από την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας για τα γεγονότα αυτά, αλλά και αν καταδικάζει τις ενέργειες αυτές. 
Μάλιστα ο Έλληνας ευρωβουλευτής θέτει προς την Κομισιόν το ερώτημα αν θα συμπεριλάβει τα βίαια γεγονότα στην Πρεμετή στην υπό διαμόρφωση ετήσια έκθεση για την πρόοδο της Αλβανίας στην προοπτική εντάξεώς της στην ΕΕ και την καλεί να απαντήσει αν η Αλβανία, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, σέβεται τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα. 
Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Τα γεγονότα θυμίζουν ημέρες του κομμουνιστικού καθεστώτος του Χότζα Πραγματική ανησυχία για την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί υπάρχει, την ίδια ώρα, στους κόλπους της ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου, που συνέδεσε τα γεγονότα και τους βανδαλισμούς των τελευταίων ημερών με όσα συνέβαιναν επί Χότζα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο κήρυγμά του την Κυριακή, τα όσα συνέβησαν θυμίζουν «ημέρες του 1967 όταν το κομμουνιστικό καθεστώς νόμιζε ότι θα ξερίζωνε για πάντα τη θρησκευτική πίστη από τον αλβανικό λαό».
Πρόκειται για «παρά πολύ θλιβερό γεγονός, που ξύπνησε οδυνηρές αναμνήσεις αθλιότητας» τόνισε ο κ. Αναστάσιος κάνοντας λόγο για «μεγάλη προσβολή όχι μόνο της ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά της Αλβανίας». Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας αναφέρθηκε, επίσης, σε σχεδιασμένη ενέργεια «από σκοτεινές δυνάμεις», εφόσον, όπως είπε, οι άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας «πληρώθηκαν, αλλά δεν ξέρουμε ποιοι βρίσκονται πίσω τους». 
Σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Θέση για το θέμα πήρε και το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τις δύο επιθέσεις «οι οποίες προκαλούν ερωτηματικά ως προς την ετοιμότητα και την βούληση των αρμοδίων Αλβανικών Αρχών να επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τα κτήρια των Διπλωματικών και Προξενικών μας Αρχών».
«Αναμένουμε την άμεση σύλληψη των υπαιτίων από τις Αλβανικές Αρχές, οι οποίες οφείλουν να θέσουν πάραυτα ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση που θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει διαμορφωθεί ερήμην της Αλβανικής Κυβέρνησης» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου