Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Αλβανία: Στο στόχαστρο 600 παιδιά

Αλβανία: Στο στόχαστρο 600 παιδιά Σχεδόν 600 παιδιά στην Αλβανία δεν θα πάνε στο σχολείο τη νέα σχολική χρονιά που αρχίζει σήμερα, επειδή ζουν απομονωμένα καθένα στο σπίτι του για να ξεφύγουν από βεντέτες, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκγιν Μάρκου, υπεύθυνος μιας τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης.


Πεντακόσια ενενήντα παιδιά ηλικίας 3 ως 15 ετών θα είναι υποχρεωμένα να μείνουν κλεισμένα στα σπίτια τους με την ελπίδα να διαφύγουν από τις συνέπειες του νόμου αυτού, ο οποίος θεσπίσθηκε το 15ο αιώνα και απαιτεί συστηματικά την "εκδίκηση του αίματος με αίμα", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Βάσει του νόμου αυτού, όλα τα άρρενα μέλη μιας οικογένειας, περιλαμβανομένου ακόμη κι ενός μωρού μερικών μηνών, μπορεί να πέσουν θύματα εκδίκησης, όποιος κι αν είναι ο βαθμός συγγένειάς τους με το φονιά.

Η φονική αυτή παράδοση τηρείται κυρίως στις ορεινές περιοχές της βόρειας Αλβανίας, αλλά είναι επίσης διαδεδομένη στις πόλεις, στην κεντρική και τη νότια Αλβανία.

Σύμφωνα με μια έκθεση της "Επιτροπής Συμφιλίωσης", η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Σεπτεμβρίου στα Τίρανα, 600 γυναίκες και 590 παιδιά ζουν κλεισμένα στα σπίτια τους με το φόβο ότι θα τα σκοτώσουν στο πλαίσιο κάποιας βεντέτας.

"Τα περισσότερα απ' αυτά τα παιδιά στερούνται κάθε μέσου επικοινωνίας, δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο εξαιτίας της απομόνωσής τους", εξήγησε ο Μάρκου.

Οι αρμόδιες για την εκπαίδευση αλβανικές αρχές είχαν θεσπίσει πέρυσι προγράμματα ατομικής κατ' οίκον εκπαίδευσης για καθένα από τα παιδιά που ζουν αποτραβηγμένα στα σπίτια τους.

"Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε αυτά τα παιδιά, αλλά ο στόχος μας είναι να τα κάνουμε να βγουν για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα όπως τα άλλα, στο σχολείο", δήλωσε σήμερα προς τους δημοσιογράφους η νέα υπουργός Παιδείας Λιντιτά Νικόλι.

Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, η οποία ανέλαβε χθες καθήκοντα, εννοεί να εφαρμόσει κατά γράμμα τους νόμους και να θέσει σε εφαρμογή στοχευμένα σχέδια δράσης με την ελπίδα να τερματιστεί αυτή η κατάσταση, πρόσθεσε η υπουργός.

2 σχόλια:

  1. Εμεινα εκπληκτος οταν διαβασα σε καποιο σχολιο στη σελίδα σας εναν καινούργιο ορισμο της οικογενειας ότι δηθεν οικογένειά σου είναι αυτοί που σε κάνουν να χαμογελας. Οι υπόλοιποι παραγράφονται. Συμφωνείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί έτσι να το συνηθίζουν στην Αλβανία.

      Διαγραφή