Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Σκόπια: Πρόταση στο Κοινοβούλιο για δεύτερη επίσημη γλώσσα η αλβανική


Τα κοινοβουλευτικά κόμματα απαίτησαν επείγουσες συνταγματικές αλλαγές καθώς και την επισημοποίηση της αλβανικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στο νοτιοσλαβικό κράτος.
Το θέμα αυτό ανέκυψε στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές από το κυβερνών κόμμαVMRO-DPMNE, του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, για τον καθορισμό του γάμου ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας, με απόρριψη της έννοιας για τους ομοφυλοφίλους.

Βουλευτές του Αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος- DPA, απαίτησαν ότι μέσα σε αυτήν τη συζήτηση για τροποποίηση στο Σύνταγμα, να τεθεί το θέμα της  χρήσης της αλβανικής γλώσσας και η επισημοποίηση της στο κράτος.

Το μέλος του κόμματος, Orhan Ibrahimi, όταν έγινε αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την αλβανική γλώσσα,  ενώ το σύνταγμα δεν το προβλέπει σε ένα νομοθετικό όργανο.

Το αίτημα για την επισημοποίηση της αλβανικής γλώσσας στα Σκόπια, κατέθεσε ο βουλευτής του κόμματος ‘RDK’, Νατζί Τζελίλι.

 «Συζητούμε για συνταγματικές αλλαγές και μέσα σε αυτές να επισημοποιηθεί  η αλβανική γλώσσα ως δεύτερη επίσημη γλώσσα», είπε ο Τζελίλι.
Στις δηλώσεις αυτές των Αλβανών βουλευτών αντέδρασε το μέλος του VMRO-DPMNE, Βλάτκο Γιόρτσεφ που τις καθόρισε ως ‘ακραίες’ τοποθετήσεις των αλβανικών κομμάτων.

Επίσης, η βουλευτής της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση-DUI,  Σουζάνα Σαλίου, σχολιάζοντας τις συνταγματικές τροποποιήσεις είπε ότι η χώρα έχει ανάγκη  από ακριβή διατύπωση του συντάγματος, ώστε να καθαριστούν όλες οι αμφιβολίες και οι ερμηνείες που δίνονται, οι οποίες  πολλές φορές προκαλούν εθνοτικές διαμάχες.

Για να εγκριθούν οι συνταγματικές τροποποίησεις απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών  του συνολικού αριθμού των βουλευτών, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου