Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΕΞ: Συνέντευξη Τύπου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου (22.10.2013).

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία δεν αλλάζει, θα ξαναδούμε τα τεχνικά ζητήματα
Κ. ΦΡΥΣΣΑ: Θέλω να ρωτήσω σχετικά με τ’ αποτελέσματα του ταξιδιού σας στην Αλβανία και ιδιαίτερα για τις συνομιλίες που είχατε με τον Αλβανό ομόλογό σας για το θέμα της ΑΟΖ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με την Αλβανία υπάρχει μια Σύμβαση οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών γενικά, η οποία έχει υπογραφεί, έχει συνομολογηθεί, έχει μονογραφηθεί, έχει κυρωθεί από την ελληνική πλευρά, έχει κυρωθεί από την αλβανική πλευρά και έχει ακυρωθεί ο σχετικός νόμος με απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.



Εμείς ζητάμε από την Αλβανία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης της συμφωνίας αυτής. Δεν μπορεί ν’ αλλάξουν οι αρχές, διότι οι αρχές είναι το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπάρχουν, ίσως, τεχνικά ζητήματα τα οποία είμαστε διατεθειμένοι να ξαναδούμε σ’ επίπεδο τεχνικών επιτροπών. Οι επιλογές είναι δύο: Είναι η επιλογή του Διεθνούς Δικαίου και της ευρωπαϊκής πρακτικής, την οποία προτείνουμε και την οποία είμαστε σίγουροι ότι θα δεχθεί ή, εν πάση περιπτώσει, ευελπιστούμε ότι θα δεχθεί η αλβανική πλευρά και υπάρχει και η επιλογή της αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και της ευρωπαϊκής πρακτικής.

Η Αλβανία δηλώνει μια χώρα έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική, θέλουμε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξής της, θέλουμε να της προσφέρουμε τεχνογνωσία και βοήθεια αλλά υπάρχουν ορισμένες αυτονόητες προϋποθέσεις.

Υπάρχουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, υπάρχει η καλή γειτονία, υπάρχει ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, υπάρχει ο σεβασμός της ευρωπαϊκής πρακτικής και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Εδώ έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λέει: «Έκανα μελέτη, από την οποία προκύπτει ότι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, η εφαρμογή των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, λειτουργεί ευνοϊκά για την ευημερία και την ανάπτυξη των μεσογειακών ευρωπαϊκών λαών».

Αυτό λοιπόν λέμε στην Αλβανία να κάνουμε. Άλλωστε αυτό έχουμε κάνει με την Ιταλία, δεν είναι δυνατόν να έχουμε με την Ιταλία οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας από το 1977 και να μην έχουμε την ίδια πρακτική και με την Αλβανία. Άλλωστε, σε ορισμένα σημεία υπάρχει ή πρέπει να υπάρξει και τριμερής διακανονισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου