Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Η ‘αλβανική’ Ήπειρος

Το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων  ‘Ιλλυρία’, έχει ένα αφιέρωμα, ‘αποκλειστικό’ το  παρουσιάζει, για τη λεγόμενη ‘Τσαμουριά’ και τιτλοφορείται «Τσαμουριά, εκεί που κάποτε μιλούσαν και τραγουδούσαν στα αλβανικά»(φωτό άνω).

Όλη η Ήπειρος είναι αλβανική...

Με το δημοσίευμα επιχειρείται να παρουσιασθεί η Ήπειρος, από τα αλβανικά σύνορα μέχρι την Άρτα ως ιστορικές περιοχές της Αλβανίας,

 που κάποτε ζούσαν Αλβανοί- παρόλο που δεν βρέθηκε, σήμερα,  Αλβανός σε όλη αυτήν την περιοχή, παρά την έρευνα του δημοσιογράφου - όπως σημειώνει ο ίδιος.

«Κατά την επίσκεψή μου στα χωριά της ‘Τσαμουριάς’ – γράφει ο δημοσιογράφος Beqir Sina- εντυπωσιάστηκα από τα αστικά κέντρα που είναι κοντά στα σύνορα αλλά και σε λίγη μεγαλύτερη απόσταση από αυτά, στη βορειοδυτική Ελλάδα, όπου τα χωριά έχουν όλα ονόματα αλβανικά. Λένε, ότι στα παλιά σπίτια εξακολουθούν να μιλούν αλβανικά ενώ ο επισκέπτης θα ακούσει αλβανικές λέξεις και θα αισθανθεί ότι βρίσκεται σε μια περιοχή της νότιας Αλβανίας».

Πόλεις, κάστρα και γεφύρια όλα ...αλβανικά

Και θα συνεχίσει:

«Αυτές οι πόλεις ήτανε κάποτε αλβανικές, όπως η Ηγουμενίτσα που περιβάλλεται από αλβανικά χωριά, η Παραμυθιά, τα Γιάννενα μέχρι τον τάφο του Αλή Πασά του Τεπελενλή, η Πρέβεζα, η Άρτα που έχει το κάστρο που χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Ιλλυριούς-Δαρδανούς, αλλά και οι λίθινες γέφυρες που είναι όμοιες με τις αρχαίες αλβανικές γέφυρες, όπως αυτές που συναντάμε στη Σκόδρα και αλλού».

Έρευνα στα καφενεία...

Ο Αλβανός δημοσιογράφος που τα βλέπει όλα αλβανικά στην Ελλάδα θα σημειώσει:
«Στο μεταξύ, εάν επισκεφθείτε σε κάποιο από τα χωριά της βορειοδυτικής Ελλάδας, όπου το απόγευμα οι άνδρες του χωριού μαζεύονται στα καφενεία, θα ακούσετε τους ηλικιωμένους να μιλούν μια διάλεκτο που προφανώς είναι αλβανική. Η αλβανική αυτή που είναι χαρακτηριστική στην περιοχή φαίνεται πολύ όμοια με την παλιά αλβανική που μιλιόταν σε αυτές τις περιοχές».

Δυστυχώς...

 «Δυστυχώς, όμως, δεν θα βρείτε Αλβανούς στην περιοχή, εξαιτίας της μετανάστευσής τους, αλλά και επειδή αφομοιώθηκαν ‘αναγκαστικά’ από ελληνικές υπερ-εθνικιστικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ουαιώνα. Αυτό επιτεύχθηκε στον γηγενή αλβανικό πληθυσμό, εκμεταλλευόμενοι (οι Έλληνες) το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας, έτσι που κανείς σήμερα δεν θα πει ότι έχει αλβανική καταγωγή».

«Σήμερα, εδώ που κάποτε κατοικούσαν κυρίως Αλβανοί μουσουλμάνοι, οι Τσάμηδες, έχουν παραμείνει οι Ορθόδοξοι Αλβανοί που είναι και οι κάτοικοι της περιοχής, με γη και περιουσία. Αλλά δεν δέχονται σε καμία περίπτωση να μιλήσουν αλβανικά. Ακόμη και όταν πλησιάζουμε κάποιον και πάμε να του μιλήσουμε αλβανικά, απομακρύνεται με φόβο, όπως γινότανε κάποτε στην Αλβανία επί κομμουνιστικού καθεστώτος».

Έχουν ξεχάσει ότι ...ήταν Αλβανοί



Ο δημοσιογράφος Beqir Sina σε μια ...γειτονιά τσάμικη, γράφει η λεζάντα της φωτογραφίας


Σύμφωνα με τον Αλβανό δημοσιογράφο Beqir Sina, οι Ορθόδοξοι αρβανίτες της περιοχής με τους μουσουλμάνους τσάμηδες κάποτε αποτελούσαν ένα λαό με κοινή καταγωγή, αυτή που έχουν σήμερα οι Αλβανοί, δηλαδή, από τους Πελασγούς...

Ο Beqir Sina θα τονίσει ότι ο λαός αυτός λησμόνησε την καταγωγή του και την πολιτιστική αλβανική κληρονομιά εξαιτίας του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα. Και τώρα, αν και έχουν περάσει 23 χρόνια από την κατάρρευση του κομμουνισμού οι ‘ξεχασμένοι Αλβανοί’ είναι παραμελημένοι από το αλβανικό κράτος. Μόνο ο πρώην πρόεδρος Σαλί Μπερίσα έκανε το πρώτο βήμα ανοίγοντας το θέμα αυτό μετά από 50 χρόνια...

 Η λύπη...

Δημιουργείται έτσι μια λύπη, που προέρχεται από την πολιτική που ακολούθησε το ελληνικό κράτος  σταθερά και αμετάβλητα, που οδήγησε τους Αλβανούς της περιοχής σε αφομοίωση και τη στέρηση  από την Αλβανία των εδαφών αυτών που κάποτε ήταν αλβανικά εδάφη.



--

1 σχόλιο:

  1. τη λεη ο μ@λ@κ@ς αυνανιζετε πολλη τορα τελευτεα μπορι και παλια. τα χοργια στην ηπιρο και βοριο ηπιρο ειναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!! ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΟΝ ΧΟΡΓΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ....ΦΟΝΑΖΟΥΝ ΤΑ ΧΟΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...http://www.hellinon.net/NeesSelides/Alvanoi.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή