Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ανησυχητικό στοιχείο για το μέλλον της οικονομίας το υψηλό επίπεδο χρέους

Η Moody's κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ΑλβανίαΟ διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's διαπίστωσε ότι το υψηλό επίπεδο του χρέους της Αλβανίας αποτελεί ανησυχητικό στοιχείο για το μέλλον της οικονομίας της.


Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε, χθες, ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων αναφέρει- μεταξύ άλλων -ότι το επίπεδο Β1 των κρατικών ομολόγων της Αλβανίας εξακολουθεί να κινδυνεύει από τις μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις, την αύξηση του επίπεδο του χρέους και την αργή οικονομική ανάπτυξη, η οποία αναμένεται τα επόμενα χρόνια να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

"Η χώρα εξακολουθεί να αναφέρει χαμηλά εισοδήματα, η οικονομία παραμένει μικρή και περιορισμένη, με μια εξαγωγική βάση που βασίζεται στης εμπορικές σχέσεις με τις χώρες της ευρωζώνης. Η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά το 2012 και η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει υποτονική" σημειώνεται στην έκθεση.

Όμως, σύμφωνα, με τον οίκο Moody's, υπάρχουν και θετικά στοιχεία, όπως π.χ. η συνετή νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αλβανίας (BOA) και η σταθερότητα των τιμών που αντανακλούν μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία τα τελευταία χρόνια.

Άλλα "ισχυρά" σημεία της αλβανικής οικονομίας είναι, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η ανθεκτικότητα απέναντι στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης καταλήγει στο κεφάλαιο για την Αλβανία αναφέροντας, ότι παρόλο που η νέα κυβέρνηση έχει αρχίσει να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, χρειάζεται πρόοδος προτού ο οίκος εξετάσει μια βελτίωση στην κατάταξη του χρέους της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου