Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Υπουργός Άμυνας Αλβανίας: Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ΗΠΑ, που δεν δεχθήκαμε τα χημικά


«Η νέα στρατηγική του υπουργείου, εστιάζεται στην αλβανική άμυνα σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Μίμη Κοντχέλι σε συνέντευξή της στην Gazeta Shqiptare».Η Κοντχέλι  είπε ότι παρά την άρνηση της Αλβανίας να δεχθεί τα χημικά της Συρίας στο έδαφός της, δεν υπάρχει  κανένα πρόβλημα με τις σχέσεις της με την Αμερική. Αντίθετα, δηλώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως για παράδειγμα, τις καταγγελίες που έχει προβάλει προς τον πρώην προκάτοχό της, Άρμπεν Ιμάμι.

Η Αλβανίδα υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση και στον εκσυγχρονισμό του αλβανικού στρατού, έπειτα από τις πρώτες εκατό ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της, στο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Από τη στιγμή που ενταχθήκαμε στο ΝΑΤΟ άρχισε μια διαδικασία ριζικού εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού. Σίγουρα η διαδικασία αυτή  δεν είναι απλή, υπάρχει το πρόβλημα της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του στρατού».

«Τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν λανθασμένα, έγινε κακή χρήση και κατάχρηση, σε μια εποχή που ο καθένας είχε τον χρόνο να μεταμορφώσει τον αλβανικό στρατό, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Και όταν λέμε, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, δεν εννοώ για όλα τα τμήματα του στρατού, αλλά τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς που πρέπει να βρίσκονται σε ένα ορισμένο επίπεδο.
 Τα άτομα που απαρτίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, οι απλοί υπαξιωματικοί, οι αξιωματικοί, έχουν όλη την καλή διάθεση να εκπαιδευθούν και να καταρτισθούν, να μάθουν, να πληροφορηθούν, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ασφάλειας της χώρας και του ΝΑΤΟ. Η πρώην πολιτική ηγεσία, προφανώς, δεν ήταν διατεθειμένη να το πράξει, αφού τα χρήματα δεν πήγαν εκεί που έπρεπε, αλλά κάπου αλλού».

«Δεν μπορούμε να το δεχθούμε ότι είμαστε στο ΝΑΤΟ και οι στρατιώτες  να κρίνονται ως υποδεέστεροι,  λόγω  ανελλιπούς κατάρτισης, εκπαίδευσης. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχουν όλα τα δεδομένα, ακόμη και την υποχρέωση, για να επωφεληθούν. Ξεκινάμε πρώτα από τη διαφάνεια, καθώς πιστεύουμε ότι είναι πρωταρχικός παράγοντας στην εργασία που κάνουμε».

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου